HRVATSKI DESNIČARI PONOVO UZVIKIVALI ZA DOM SPREMNI: Smeta im uklanjanje ploče u Jasenovcu
Foto: Facebook/Božidar Alić

Skupili se ispred Srpskog narodnog veća

HRVATSKI DESNIČARI PONOVO UZVIKIVALI ZA DOM SPREMNI: Smeta im uklanjanje ploče u Jasenovcu

Hrvatska -

Ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba danas je održan protest u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP), tokom kojeg su okupljeni uzvikivali fašistički poklič "za dom spremni".

Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu.

Među okupljenima su bili Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava, te glumac Božidar Alić, koji su tražili da se predsedniku SNV i potpredsedniku SDŠ-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Alić se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a, a najavio je i osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta. Protest je nastavljen ispred sedišta Socijademokratske partije, gde je Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava održao govor u kome je članove SDP-a nazivao pogrdnim imenima.

Skup, na kome je bilo prisutno od 150 do 200 pristalica AHSP, obezbeđivale su, kako se navodi, jake snage policije. Okupljeni su uzvikivali pozdrav sa natpisa na pomenutoj ploči, a neki su nosili i ambleme sa tim natpisom. Jutarnji list navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako sprečila veće incidente.

Nekoliko mladih učesnika odvedeno je u policijsku stanicu na razgovor, jer su poznati policiji po ranijim incidentima, ali su i oni brzo pušteni.

Skup je završen pozdravom "Za dom spremni", nakon koga je ostatak okupljenih odgovarao: "Spremni"! Pupovac je u međuvremenu, inače, izrazio očekivanje da će kampanja Autohtone hrvatske stranke prava biti zaustavljena. On je poručio da je krajnje vreme da se sigurnost i mir garantuju antifašistima i borcima za dostojanstvo žrtava u Jasenovcu.

(FOTO) NOVA PROVOKACIJA FAŠISTA: Usred Jasenovca stavili ploču s natpisom "Za dom spremni"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track