26 GODINA OD UBISTVA JOSIPA REIHLA KIRA: Njegovom likvidacijom iz zasede otvoren je put za rat Srba i Hrvata u Slavoniji
Foto: Printscreen YouTube

Želeo je samo mir

26 GODINA OD UBISTVA JOSIPA REIHLA KIRA: Njegovom likvidacijom iz zasede otvoren je put za rat Srba i Hrvata u Slavoniji

Hrvatska -

ZAGREB - Na današnji dan navršava se tačno 26 godina od ubistva načelnika policije u Osijeku Josipa Reihla-Kira, koji je u leto 1991. godine ubijen zbog svojih višemesečnih napora da spreči sukob između Srba i Hrvata u istočnoj Slavoniji.

foto: Printscreen YouTube

Naime, Reihl-Kir je u vremenima najžešće ratne propagande pokušavao i uspevao koliko toliko svoje sugrađane sa obe strane, hrvatske i srpske, da urazumi i odgovori da krenu putem krvavog sukoba, što se i dogodilo. Verujući da je moguće sprečiti rat, išao je od jedne do druge barikade, razgovarajući po slavonskim selima i sa Srbima i Hrvatima da odustanu od sukoba. Na tim razgovorima širio je svoj sako i pokazivao da nije naoružan.

foto: Printscreen YouTube

Unapred dogovorena likvidacija sprovedena je 1. jula u 13.20 sati, na ulazu u prigradsko osječko naselje Tenja, na punktu hrvatske policije, kada se Reihl-Kir iz Osijeka uputio na još jedne pregovore sa Srbima. S njim su u automobilu, u koji je sasut rafal bili i Goran Zobundžija, potpredsednik osječkog Gradskog vijeća, Milan Knežević, gradski funkcioner koji su takođe na mestu pucnjave umrli. Jedini preživeli bio je Mirko Tubić, predsednik Mesne zajednica Tenja.

Za Antunom Gudeljom, koji je označen kao likvidator Reihl-Kira, policijska poternica je raspisana tek 1993. posle serije političko-pravosudnih komplikacija, a pre svega zahvaljujući upornosti udovice Jadranke Reihl-Kir. Gudelju je tek u maju 2009 zbog ovog trostrukog ubistva izrečena kazna od 20 godina zatvora.

foto: Printscreen YouTube

Inače zanimljivo je da je likvidator Kira kažnjen, ali nalogodavci ovog ubistva posle koga je buknuo rat u istočnoj Slavoniji nikada nisu bili otkriveni, iako se i danas govori o tome da su iza toga stajali visoki funkcioneri tadašnje hrvatske vlade i lokalni vojni komandanti.

( Kurir.rs/Index.hr/Foto Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track