TENZIJE MEĐU SUSEDIMA: Hrvatska Sloveniji uputila protestnu notu zbog žice
Foto: Reuters

Ograda mora da bude uklonjena

TENZIJE MEĐU SUSEDIMA: Hrvatska Sloveniji uputila protestnu notu zbog žice

Hrvatska -
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je danas otpravniku poslova ambasade Slovenije ošštar protest zbog bodljikave žžice koju su postavili Slovenci

Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ogradu ukloni, navodi se u saopštenju ministarstva. "Reč je o području za koje i sama slovenačka strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj", ističe se u saopštenju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvatska policija upozorila je danas da je ograda koju je slovenačka policija postavila radi kontrole migranata u neposrednoj blizini graničnog prelaza Harmica na hrvatskoj teritoriji i da će s nje morati da bude uklonjena. Budući da je reč o teritoriji koja je u nadležžnosti zagrebačke policijske uprave, na Harmici je kasno poslepodne načelnik Goran Burušić slovenačkom kolegi preneo stavove hrvatske strane.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon pregovora s granice su povučeni interventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu. Prema medijskim tvrdnjama, situacija je s obe strane granice tokom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenačkoj strani bilo pedesetak interventnih policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track