(VIDEO) EVROČELENDŽ KUP JE JUGOVIĆEV: Dan kada se Kać upisao na evropsku rukometnu mapu
Foto: RK Jugović

Sećanja

(VIDEO) EVROČELENDŽ KUP JE JUGOVIĆEV: Dan kada se Kać upisao na evropsku rukometnu mapu

Ostali sportovi -
Jugović je 2001. godine osvojio poslednji evropski trofej za rspski klupski rukomet
1 / 4 Foto: RK Jugović

Na današnji dan, 28. aprila 2001. godine Kać je bio centar sportske planete. Seme posejano pre 45 godina stasalo je u rukometno čudo nad čudima.Pšenica na vetru i rukometna lopta pod svodovima "Hrama" postali su zaštitni znak Panonske ravnice, a Jugović je savladao Vintertur i osvojio Čelendž kup, poslednji evro trofej srpskog rukometa. Na startu Čelendž kupa, pobedom u dva meča, eliminisan je predstavnik Luksemburga Didelanž. U drugom kolu protivnik je moćni tim francuskog prvoligaša Ivrija. Golom u poslednjoj sekundi revanš meča, Nebojša Jokić izaziva erupciju oduševljenja kod saigrača i svih Kaćana, koji su pored radio-prijemnika strepili za ishod utakmice.

Meč sa malo poznatom ekipom iz Italije, Forst Briksen, bio je obična formalnost, a onda je došlo veliko finale. Jugović je u dva susreta odmerio snage sa poznatim evropskim timom Vinterturom. Švajcarci nikako nisu mogli pronaći recept za Šterbika, Rudića, Dodera, pa su plavo-beli momci iz Kaća u prvom meču ostvarili odličan, nerešen rezultat.

Revanš utakmica u Kaću je izazvala nazapamćeno interesovanje kod svih ljubitelja sporta. 2000 ulaznica je planulo za jedno popodne. Molbe za kartu stizale su od istaknutih sportista i sportskih radnika, iz ministarskih kabineta, od običnih smrtnika. Kać je bio sportski epicentar Jugoslavije.

Utakmica je protekla u dekoru prožetom silnim emocijama ljubavi i privrženosti Jugoviću i njegovom osnivaču Milošu Lončaru, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje ovom događaju. Kaćki rukometaši su uzleteli na krilima nesvakidašnje podrške sa tribina i želje da sebi, svom klubu i Kaću priušte radost i sreću pobednika. Veliki protivnik je ubedljivo poražen, a sa poslednjim zvukom sirene u teren su utrčali gledaoci, željni da dodirnu i poljube svoje ljubimce. Arpad Šterbik je visoko podigao pehar pobednika, novinari su u velikom špaliru strpljivo čekali na red.

Vremena za veliku priču nije bilo. Na letnjoj pozornici sportski junaci Jugoslavije su ispijali šampanjac iz ogromnog pehara i, zajedno sa 5.000 Kaćana, pevali pesme koje su im u tom trenutku izvirale iz duše. U vodoskoku fontane slivale su se želje koje su Kaćani potajno gajili celu godinu. Njihovo čedo, njihov Jugović, ušao je u sportsku istoriju : Osvojio je pehar pobednika u zvaničnom evropskom klupskom takmičenju.

"Radujte se, Kaćani!" - uzviknuo je Miki Despotović zagrljenim saigračima i navijačima. Bio je 28. april 2001. godine.

Titulu pobednika u Čelendž kupu ostvarili su: Arpad Šterbik, Dragan Gvozdenović, Nikola Marković, Momčilo Božović, Goran Arsenić, Dušan Todorović, Nebojša Jokić, Nenad Savić, Svetislav Verkić, Milorad Krivokapić, Tihomir Doder, Milan Mirković, Milovan Erceg, Milorad Despotović, Božidar Nadoveza i Božo Rudić. Trener je bio Branislav Zeljković, lekar dr. Vučko Ćirić, a rukovodstvo kluba je delovalo u sastavu: Marko Grujić predsednik, Zoran Lončar menadžer, Dragan Vrgović direktor i Ranko Lončar sekretar.

Uspešnu sezonu rukometaši Jugovića su krunisali plasmanom na finalni turnir Kupa Jugoslavije i osvajanjem 5. mesta u nacionalnom prvenstvu.

http://www.youtube.com/watch?v=gJLAjuzCu5g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track