VJAČANIN MORA DA PAUZIRA: Rus će morati da živi u Srbiji 12 meseci
Foto: PSS

U sladu sa propisima

VJAČANIN MORA DA PAUZIRA: Rus će morati da živi u Srbiji 12 meseci

Ostali sportovi -
Plivački savez Srbije je saopštio da je Vjačanin odlučio da zatraži državljanstvo Srbije

U skladu sa propisima Međunarodne plivačke federacije, osvajač olimpijske medalje u plivanju, Rus Arkadij Vjačanin, moraće da živi najmanje 12 meseci u Srbiji pre nego što nastupi pod njenom zastavom, izjavio je predsednik Ruske plivačke federacije Vladimir Saljnikov.

Plivački savez Srbije je saopštio da je Vjačanin odlučio da zatraži državljanstvo Srbije, pošto je u aprilu prošle godine izjavio da više neće nastupati za reprezentaciju Rusije.

Procedura za promenu sportskog državljanstva je precizno regulisana pravilnikom Fina i to je javnu dokument, rekao je Saljnikov, koji je i član Biroa Fina.

Prema njegovim rečima, u tom dokumetu piše da plivač koji želi da nastupi na prvenstvu sveta mora da živi 12 meseci u državi čije državljanstvo želi da dobije.

Saljnikov je istakao da Plivačka federacija Rusije nema potrebe da raspravlja o odluci Vjačanina, jer on nije član nacionalne selekcije, niti je registrovan za bilo koji ruski klub.

Sve što on sada radi je njegova lična odgovornost, kazao je Saljnikov.

Sve takve zahteve mora da odobri Fina, a kada ona to uradi, nema potreba da to odbrava i Plivačka federacija Rusije, naglasio je Saljnikov.

Vjačanin je svetski rekorder na 200 metara leđnim stilom u malim bazenima, a najveći uspeh ostvario je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, gde je osvojio bronzane medalje na 100 i 200 metara leđno.

Na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2006. godine osvojio je zlatne medalje na 100 i 200 metara leđno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track