MINISTARKA PROSVETE URUČILA POVELJE "DOSITEJ OBRADOVIĆ Đukić Dejanović: Hvala za trud, strpljenje, razumevanje i podršku
Foto: Kurir Televizija

MINISTARKA PROSVETE URUČILA POVELJE "DOSITEJ OBRADOVIĆ Đukić Dejanović: Hvala za trud, strpljenje, razumevanje i podršku

Društvo -

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je na svečanoj akademiji „Učitelj Dositej“ u Narodnom pozorištu u Beogradu povelje, koje nose ime po ovom prosvetitelju, pojedincima i institucijama za postignute izuzetne doprinose u oblasti prosvete u 2023. godini.

„Verujem da za svakog od dobitnika ova povelja predstavlja čast i dodatnu motivaciju u budućem radu. Naši prosvetni radnici su, po uzoru na Dositeja, izabrali svoj poziv i posvetili se podučavanju novih generacija. Želim da vam zahvalim za svakodnevni trud, strpljenje, razumevanje i podršku koje pružate svojim učenicima i studentima“, rekla je ministarka čestitajući dobitnicima.

Đukić Dejanović je podsetila da je Ministarstvo prosvete ustanovilo ovo priznanje od školske 2020/21 godine i da je to još jedno značajno priznanje pored Svetosavske nagrade koje se dodeljuje za doprinos u prosveti. Prema njenim rečima, ove godine pristigle su 52 prijave za Dositejevu povelju, a Komisija je izabrala 14 dobitnika. Ministarka je navela da je Dositej uvek isticao da su prosveta i nauka osnov napretka.

„Njegov rad i ideje i dalje inspirišu mnoge. Smatram da je potrebno da se delu Dositeja i njegovim porukama češće vraćamo. Upravo zbog značaja njegovog dela za mlade generacije Ministarstvo prosvete odlučilo je da se u školama dodatna pažnja posveti njegovom radu i porukama“, rekla je Đukić Dejanović. Ona je istakla da u promovisanju ličnosti i dela Dositeja Obradovića veliki značaj ima i Zadužbina koja nosi njegov naziv, a koja ove godine proslavlja 20 godina rada. „Svake godine od 10. do 30. aprila ova ustanova obeležava „Dositejeve dane“ posvećene ovom velikanu pismenosti, obrazovanja, znanja, verske tolerancije, moralnosti, dobročinstva. Još jednom čestitam dobitnicima, kao i Zadužbini „Dositej Obradović“ na predanom radu i promovisanju ličnosti i dela ovog velikana“, rekla je ministarka. Svečana akademija „Učitelj Dositej“ organizovala je Zadužbina „Dositej Obradović“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete povodom obeležavanja 240 godina od objavljivanja Dositejevog dela „Sovjeti zdravago razuma“ i 220 godina od objavljivanja pesme „Vostani Serbie“.

Na svečanosti su nastupili su, između ostalih, Akademski hor Kolegijum muzikum i Prvo pevačko društvo 1905 iz Šapca.

Dobitnici povelja „Dositej Obradović“ su: Predškolska ustanova „Radost” iz Novih Banovaca; Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Knjaževca; Osnovna škola „Bratstvo jedinstvo” iz Kucure; Osnovna škola „Ilija Garašanin” iz Aranđelovca; Ivan Marković, samostalni pedagoški savetnik, nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi „Mića Stanojlović” iz Koceljeve; mr Dejan Bošković, viši pedagoški savetnik, nastavnik biologije u Osnovnoj školi „Ivo Andrić” iz Beograda; Marija Bastić, pedagoški savetnik, nastavnik razredne nastave u Osnovnoj školi „Janko Veselinović” iz Beograda; Milanka Berković, pedagoški savetnik, nastavnik razredne nastave u Osnovnoj školi „Filip Višnjić” iz Beograda; Biljana Ajdačić, pedagoški savetnik, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Ivanjica; dr Uroš Dojčinović, redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i nastavnik u Muzičkoj školi „Josip Slavenski” iz Beograda; Jovanka Andrić, direktor Predškolske ustanove „Plavi čuperak” iz Titela; Luka Rodić, učenik 7. razreda Osnovne škole „Ljuba Nešić” iz Zaječara; Milica Cvijović, učenik generacije Užičke gimnazije, sada student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu; Fakultet Pedagoških nauka Jagodina, Univerzitet u Kragujevcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track