RTS OTVORIO KONKURS ZA EVROSONG: U oglasu traže predstavnika!
Foto: Profimedia

HIT

RTS OTVORIO KONKURS ZA EVROSONG: U oglasu traže predstavnika!

Stars -

Komisija će od pristiglih pesama birati najbolju, baš kao i 2013, kada su na takmičenje otišle Moje 3, ali i 2007, kada je pobedila Šerifovićka

Radio-televizija Srbije vratila se starom načinu biranja kompozicije koja će nas predstavljati na Evroviziji sledeće godine u Lisabonu, pa je raspisala javni anonimni konkurs.

Javni servis je juče u dnevnim novinama objavio oglas za izbor srpske evrovizijske pesme i obavestio da će glavnu odluku doneti selekciona komisija, sastavljena od muzičkih urednika. Oni će izabrati najviše do deset kompozicija, a ukoliko nijedna ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo da samostalno izabere numeru van pristiglih radova.

RTS od kandidata zahteva da pesme budu zabavnog i popularnog žanra i da nisu ranije objavljene. Kompozicije moraju biti na zvaničnim jezicima Republike Srbije, a izvođač može da bude samo državljanin naše države. Interesantno je da na sceni ne može biti više od šest izvođača, kao i da takmičar ne može da ima manje od 16 godina.

foto: Profimedia

Ovakav način biranja kompozicije poslednji put je viđen 2013. godine, kada su nas predstavljale Moje 3, ali i mnogo uspešnije 2007, kada je pobedu odnela Marija Šerifović. U međuvremenu se srpski predstavnik birao uglavnom putem glasova stručnog žirija i publike na polufinalnoj i finalnoj večeri, a izuzetak je bila ova godina, kada je RTS kontaktirao s bugarskim autorom Borisom Milanovim, koji im je napisao pesmu, nakon čega su zajedno birali izvođača.

J. C. S.

SRBIJA NA EVROSONGU

2007. Marija Šerifović 1. mesto

2008. Jelena Tomašević 6. mesto

2009. Marko Kon nije ušao u finale

2010. Milan Stanković 13. mesto

2011. Nina Radojičić 14. mesto

2012. Željko Joksimović 3. mesto

2013. Moje 3 nisu ušle u finale

2014. Nismo učestvovali

2015. Bojana Stamenov 10. mesto

2016. Sanja Vučić 18. mesto

2017. Tijana Bogićević nije ušla u finale

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) POPOVIĆ REŠIO DA OSVOJI EVROPU: Grand šalje Jelenu Karleušu na Evrosong!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track