BIVŠI ĐAK UPAO NA ČAS, PA PRETUKAO PROFESORA "Rekao mu da izađe, udario ga je pesnicom. Kažu da ga je 2 puta šutnuo nogom u glavu"
Foto: Škole Vojvodine

JEZIVO

BIVŠI ĐAK UPAO NA ČAS, PA PRETUKAO PROFESORA "Rekao mu da izađe, udario ga je pesnicom. Kažu da ga je 2 puta šutnuo nogom u glavu"

Društvo -

Bivši učenik Tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci pretukao je profesora Slobodana Zorića, nanevši mu teške telesne povrede. Napad se desio u sredu, nakon što je Zarić odbio da dozvoli nekadašnjem đaku da s razredom u koji je išao prisustvuje njegovom času.

- U Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine primljen je pacijent S. Z. (1959. godište) zbog višestrukih teških povreda glave u vidu fraktura kostiju glave i lica i hematoma. Pacijent je nakon kompletne dijagnostike, opservacije i lekarske pomoći primljen na Kliniku za neurohirurgiju radi daljeg konzervativnog lečenja - kazao je za Kurir Siniša Knežević iz UKCV.

Škola je juče trebalo da proslavi svoj dan, ali sve aktivnosti su otkazane zbog nemilog incidenta i u znak podrške povređenom prosvetnom radniku, a đacima je rečeno da ne dolaze. Sazvano je vanredno nastavničko veće.

ambulantno vozilo, hitna pomoć
foto: Shutterstock

MUP

Maloletnik uhapšen

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bačkoj Palanci uhapsili su šesnaestogodišnjaka iz ovog mesta zbog postojanja osnova sumnje da je napao nastavnika Srednje tehničke škole, navodi se u saopštenju.

- Sumnja se da je u hodniku škole koju je ranije pohađao udario šezdesetpetogodišnjeg nastavnika i naneo mu tešku telesnu povredu. Šesnaestogodišnjak će u zakonskom roku biti izveden na saslušanje pred sudijom za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu.

Njemu je određen pritvor do 30 dana.

- U poslepodnevnoj smeni, na prvi čas kod nastavnika praktične nastave Slobodana Zorića, sa učenicima iz odeljenja ušao je i bivši učenik. Počeo je da provocira nastavnika. Zorić ga je zamolio da napusti učionicu jer nije više učenik naše škole, a on ga je po izlasku fizički napao - navodi se, između ostalog, u saopštenju škole, koje je potpisala direktorka Snežana Ivelja, i dodaje:

- Kako smo u stalnom kontaktu s porodicom našeg kolege, imamo saznanja da se on oporavlja. Škola postupa po propisanom protokolu i sarađuje sa MUP. Ovaj događaj je izolovani incident i bezbednost učenika ničim nije ugrožena. Posebnu zahvalnost Nastavničko veče je iskazalo školskom policajcu za brzu i profesionalnu reakciju, kao i učenicima koji su, kao redovni volonteri Crvenog krsta, ukazali prvu pomoć povređenom nastavniku. Kolegi Slobodanu želimo brz oporavak i da se što pre vrati u kolektiv.

Ministarstvo prosvete

Inspekcije su na terenu

Škola i nadležna školska uprava obavestili su Ministarstvo prosvete o događaju u Tehničkoj školi "9. maj" u Bačkoj Palanci. Škola je o događaju obavestila i MUP. Odmah je sazvan i tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Republička prosvetna inspekcija dostavila je informacije Pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji na postupanje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti u vezi sa ovim događajem, saopštili su za Kurir iz Ministarstva prosvete.

Svi sa kojima smo razgovarali u Bačkoj Palanci imaju samo reči hvale za profesora i nikome nije jasno zašto je nasilnik svoj gnev iskalio na njemu. Baš kao što nije ni Slobodanovom sinu Milenku, proslavljenom srpskom kajakašu, osvajaču brojnih odličja, među kojima su i srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Riju, zlatna na Svetskom prvenstvu u Češkoj i zlatna na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

- Taj učenik je ranije bio đak te škole, ali bio je problematičan i prebačen je u drugu školu. Ušao je kod mog tate na čas i sakrio se negde iza klupa, pozadi u učionici. Kad je tata krenuo da predaje, on ga je gađao papirima i nekim makazicama - priča za Kurir Milenko.

Milenko Zorić
Milenko Zorićfoto: KSS

Njegov otac Slobodan rekao je dečaku da napusti čas.

- Kazao je da je učenik druge škole i da ne može biti tu. Tata je uzeo njegovu torbu i rekao mu da izađe. Onda ga je taj na hodniku udario pesnicom. Posle su đaci dali izjavu da ga je udario i dva puta nogom u glavu, tata je verovatno već tada bio bez svesti - navodi Milenko.

Kaže i da je cela škola ranije imala problema s tim učenikom, da je ugrožavao i đake i profesore.

- Došla je Hitna pomoć, bio je i policajac. Odveo sam tatu u UC u Novi Sad. Pregledan je, urađen mu je CT glave i tamo je još uvek. Imao je frakturu, na nosu je pukla kost i polomljena mu je i jagodična kost.

Inače, Zorići su izbegli iz Sanskog Mosta 1995. godine, kad je Milenko imao svega pet godina.

Milenko Zorić ističe da su svi šokirani.

- Ostalo mu je još nekoliko meseci do penzije, u oktobru ide. Toliko godina predaje, nikad nešto takvo nije doživeo. Zna se u Palanci ko je i kakav je, svi smo šokirani! Nisam se nadao da to može da se desi, ja sam išao u tu školu. Otac je sigurno razočaran, toliko godina radi s decom, želi, kao i svaki prosvetni radnik, da ih izvede na pravi put - zaključio je proslavljeni kajakaš.

Profesorka Stevanović, kojoj su đaci izmakli stolicu

Žao mi je kolege, ovo ne sme da završi pod tepihom!

Nakon napada na profesora Zorića Kurir je razgovarao s profesorkom Marijom Stevanović iz Trstenika, koja je i sama doživela nasilje kad su joj trojica učenika izmakla stolicu tokom nastave, sve to snimili i plasirali na društvene mreže! Kaže da ju je ova vest iz Bačke Palanke potresla.

- Stvarno mi je žao što se to desilo kolegi, ali to je samo dokaz da sistem još uvek nije našao pravo rešenje. Pitanje je gde je tu bio policajac, kako je to dete moglo da uđe u školu, otvaraju se mnoga pitanja. Mi smo nezaštićeni - kaže profesorka Stevanović.

Marija Stevanović, Trstenik
foto: Printscreen Prva TV, Privatna Arhiva

Smatra da bi trebalo da se osnuje mreža profesora koji trpe nasilje.

- Ne trpe nastavnici samo fizičko nasilje, već i verbalno, koje ne možete da dokažete.

Boji se da će ovaj slučaj završiti "ispod tepiha".

- Evo, ja dve godine ne mogu zakonski da zatvorim krug protiv počinilaca, jer je moj glavni počinilac pobegao u inostranstvo. Profesor iz Bačke Palanke ima moju punu podršku i tu sam za njega ako mu bude trebao razgovor. Savetujem mu i da se obavezno obrati psiholozima i psihijatrima, trebaće mu mnogo vremena da se oporavi, ipak su to ozbiljne stvari.

 Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir tv

Milorad Antić, Forum srednjih stručnih škola

Nasilnike odmah u popravni dom!

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ističe da nasilja nad profesorima i nastavnicima ima mnogo više nego što se misli.

- Javnost sazna samo za one koji osvanu u medijima. Mera je prevaspitavanje učenika, a to znači popravni dom! Znate kako bi se popravili nasilnici da provedu u domu šest meseci - navodi Antić i dodaje da su zakonske mere protiv nasilnika korektne, ali da se ne sprovode:

- Mora oštrije da se reaguje! Mnogi direktori razne stvari guraju pod tepih, plaše se za fotelju. Kako je taj učenik mogao da uđe u školu, gde su ti dežurni nastavnici? Mogao je neko da uđe i baci bombu! Za ovo čitava uprava škole treba da snosi odgovornost.

Duška Lalić, Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka

O profesoru svi mogu reći samo najbolje

Duška Lalić, predsednica Sindikata prosvetnih radnika Bačke Palanke, rekla je za Kurir da je napadnuti profesor čovek za koga svi imaju samo reči hvale.

- Taj učenik je ponavljao razred u toj školi, ispisao se i prešao u drugu školu, gde pohađa prvi razred. Došao je za vreme prvog časa i napao profesora. Sazvana je sednica izvršnog odbora Sindikata prosvetnih radnika Bačke Palanke i dogovorićemo se o daljim akcijama.

Dobrivoje Marjanović
foto: Printscreen YouTube/ infoUSPRS

Dobrivoje Marjanović, Unija SPRS

Zar u škole treba da idemo u pancirima

Iako su promenjeni zakoni, doneti protokoli i uputstva, očigledno je da to nije dovoljno i da ništa nismo naučili iz događaja u Trsteniku, "Ribnikaru", Malom Orašju i Duboni. Nismo shvatili da se nasilje koje gledamo svakog dana na televiziji, koje čujemo pri svakom zasedanju Skupštine, na izborima, prenosi na celokupno društvo - naveo je između ostalog Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije SPRS:

- Postavlja se pitanje - šta je sa izmenama Krivičnog zakonika po pitanju odredbi koje se tiču zaposlenih u prosveti, a koji se navodno usaglašava sa Evropskom komisijom? Da li do promene Zakonika treba u školu da idemo u pancirima i na koji način da se štitimo od nasilnika?

ČINJENICE

Primeri napada na prosvetne radnike

- Učenik drugog razreda srednje tehničke škole u Mladenovcu pretukao je na času nastavnicu elektrotehnike. Mladić, koji je trenirao kik-boks, na početku časa ustao je sa svog mesta, prišao nastavnici i iz čista mira joj udario jak šamar, a zatim pobegao iz škole!

- Učiteljica u OŠ "Lela Popović" u niškom selu Miljkovac povređena je kad ju je napao učenik. Do incidenta je došlo oko podneva, kad je đak prvog razreda iz neutvrđenih razloga šutnuo prosvetnu radnicu

- Učenik drugog razreda srednje Elektrosaobraćajne škole u Kraljevu udario je pesnicom u potiljak profesora jer ga je oborio na popravnom ispitu

- Nastavnica fizičkog vaspitanja u OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici završila je kod lekara pošto ju je jedan od učenika udario u glavu dok je pokušavala da prekine sukob dvojice učenika osmog razreda

- U Kucuri kod Vrbasa učenik OŠ "Bratstvo i jedinstvo" prvo je verbalno, a potom i fizički napao nastavnicu likovnog

- Tri učenika Tehničke škole u Trsteniku izmakla su stolicu profesorki engleskog jezika, sve snimali, smejali se i video okačili na internet

Bonus video:

06:23

OGLASILA SE PROFESORKA IZ TRSTENIKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track