Prikaži najnovije vesti
Branko Radun, foto Kurir
Branko Radun, analitičar

Svepravoslavna „farma“

Komentar 22

Zanimljivo je da je mitropolit Amfilohije, do sada etiketiran kao „proruski“, ovde bio na drugoj strani, a episkop Irinej kao „progrčki“ bio je protiv neozbiljne promene odluke i odlaska na „grčku stranu“ - na Krit

Organizacija sabora na Kritu sa ambicijom da bude svepravoslavni ima višedecenijsku istoriju. Pokretači ideje velikog sabora bili su Grci i Carigradska patrijaršija, koji su želeli da istaknu svoj autoritet ili prvenstvo u pravoslavlju, a njihove ambicije imaju američku podršku. Rusi su, prema tome, bili, što je prirodno, skeptični. Srpska crkva, nekako kao i Srbija, uvek „između dve vatre“.

Pred početak sabora došlo je do podele među pravoslavnima. Prvo su bugarska, sirijska i gruzijska crkva odustale od učešća u saboru, pa je i SPC izdala saopštenje iz koga su svi zaključili da ni oni neće ići.

No, onda je preko noći vrh SPC pod „misterioznim okolnostima“ prelomio i odlučio da ipak ode na Krit. Tamo je već kao „izvestilac“ bio mitropolit Amfilohije, koji je pozivao ostale vladike na sabor. Došlo je do podele - zagovornici odlaska su, pored Amfilohija, bili patrijarh Irinej, a u promovisanju „grčkog sabora“ su se istakli mlađi episkopi Grigorije i Maksim.

Zanimljivo je da je mitropolit Amfilohije, do sada etiketiran kao „proruski“, ovde bio na drugoj strani, a episkop Irinej kao „progrčki“ bio je protiv neozbiljne promene odluke i odlaska na „grčku stranu“ - na Krit. Mediji su odlazak SPC na Krit ocenili kao zabadanje noža u leđa ruskoj crkvi.

Odlaskom na kontroverzni i krnji sabor izazvane su nove tenzije i peripetije. Saboru je episkop Irinej zamerio to što ne glasa po starom saborskom principu „jedan episkop-jedan glas“ već po delegacijama. Većina srpskih vladika odbila je da potpiše ekumenski dokument koji je i po mišljenju vodećih grčkih teologa miks tradicije i pomodnog ekumenizma.

Posledice su da se SPC zbog svega ovog našla u nezgodnoj situaciji - kod grčke crkve nije dobila nikakav poen, a ozbiljno je pokvarila odnose s ruskom crkvom i sa onima koji nisu bili na Kritu. Sada ostaje samo pokušaj da se „peglaju“ odnosi sa Rusima, kao i sećanje na mudrog patrijarha Pavla, u čije vreme se tako nešto ne bi moglo desiti.

 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir