UHAPŠEN UKRAJINSKI MINISTAR: Neviđen skandal u vrhu države, pokrenuta istraga, jedan od NAJBOGATIJIH ZVANIČNIKA iza brave
Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

tužilaštvo

UHAPŠEN UKRAJINSKI MINISTAR: Neviđen skandal u vrhu države, pokrenuta istraga, jedan od NAJBOGATIJIH ZVANIČNIKA iza brave

Planeta -

Ukrajinski antikorupcijski organi uhapsili su u petak aktuelnog ministra poljoprivrede Mikolu Solskog.

Sud je ministru odredio preventivnu meru pritvora od 60 dana.

Solski, međutim, može biti pušten iz pritvora ako plati kauciju od 76 miliona grivni iliti nešto više od milion i po evra.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor zbog opasnosti od ometanja istrage i uticaja na svedoke, ali i bekstva. Solski je prema navodima tužilaštva već nekoliko puta prelazio granicu tokom vanrednog stanja. Branilac uhapšenog ministra navodi da je Solski prelazio granicu zbog službenih putovanja, osim u jednom slučaju, kad je otišao na dogovoreno odsustvo.

Advokat se osvrnuo i na to da Solski, kao funkcioner, može da putuje u inostranstvo samo uz saglasnost premijera. Naveo je i da nema dokaza da bi Solski mogao da ometa istragu ili utiče na svedoke.

Solski je u četvrtak ponudio ostavku pošto je osumnjičen za umešanost u nezakonito pribavljanje državnog zemljišta. Tužioci tvrde da je uhvaćen u posedu državnog zemljišta vrednog 291 milion grivna i da je pokušao da dođe do drugog zemljišta vrednog 190 miliona grivna.

Solski odbacuje optužbe za koje tužioci kažu da se odnose na događaje od 2017. do 2021. godine. Solski je inače postao ministar poljoprivrede u martu 2022. godine i jedan je od najbogatijih zvaničnika u administraciji predsednika Volodimira Zelenskog.

Zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov, podsetimo, priveden je nedavno zbog sumnje da je primio mito!

(Kurir.rs/Index/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:07

UKRAJINSKI NAPAD NA PSKOV: Dronovi oštetili četiri aviona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track