Tadić u Lisabonu sa Silvom

Politika

Posle svečanog dočeka u palati Belem, intoniranja himne i smotre garde, dvojica predsednika su počela tet-a-tet razgovor

Boris Tadic

LISABON - Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas, na početku dvodnevne zvanične posete Lisabonu, sa predsednikom Portugalije Anibalom Kavako Silvom.

Posle svečanog dočeka u palati Belem, intoniranja himne i smotre garde, dvojica predsednika su počela tet-a-tet razgovor, a zatim će se obratiti medijima.
Tadić je, pre susreta sa svojim portugalskim kolegom, položio venac na grob pesnika Luiša Važ da Kamoiša, simbola očuvanja portugalskog nacionalnog identiteta.
Tokom dana Tadić će se sastati i sa predsednicom parlamenta Asunsao Ešteveš i šefovima poslaničkih grupa u parlamentu.
Takođe, predsednik Srbije će razgovarati i sa predstavnicima portugalskih kompanija Amorim, banke Espirito Santo, Turističke federacije Portugalije, Fondacije Kalouste Gulbenkian, Vieria de Kastro grup i Privredene komore Portugalije za Zapadni Balkan.
Predsednik Portugalije će Tadiću u utorak uručiti nagradu Sever-Jug koju mu je dodelio Savet Evrope za 2011 godinu.

Predsednik Srbije će se u utorak sastati i sa premijerom Pedrom Pasuš Koeljom.

Tadić se sastao sa Anunsio Ešteveš

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sa predsednicom portugalskog parlamenta Anunsio Ešteveš.

Tadić je u parlamentu, takođe, razgovarao i sa šefovima poslaničkih grupa.

Srpski predsednik razgovaraće  i sa predstavnicima portugalskih kompanija Amorim, banke Espirito Santo, Turističke federacije Portugalije, Fondacije Kalouste Gulbenkian, Vieria de Kastro grup i Privredene komore Portugalije za Zapadni Balkan.
Takođe, Tadić će u ponedeljak položiti venac na grob pesnika Luiša Važ de Kamoiša i obići zgradu bivše ambasade Kraljevine Jugoslavije. Kamoiš je čuveni portugalski pesnik iz XVI veka, simbol očuvanja portugalskog identiteta.
Predsednik Portugalije će Tadiću u utorak u zgradi portugalske skupštine uručiti nagradu Saveta Evrope za 2011 godinu. SE dodelio je Tadiću ovu nagradu u znak priznanja za njegov doprinos pomirenju na Balkanu i integraciji Srbije u EU.
"Nagrada za Sever pripala je Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, u znak priznanja njegovom političkom zalaganju za pomirenje na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces izgradnje Evrope", saopštio je iz najstarije evropske organizacije novembra prošle godine.
SE, takođe, naglašava da je Tadićev doprinos u podršci međunarodnoj pravdi bio odlučujući faktor u hapšenju i izručenju poslednje dvojice haških optuženika.
Pored predsednika Srbije, dobitnica nagrade za Jug je Sojhajr Belhasen, predsednica Međunarodne federacije za ljudska prava iz Tunisa, koja nagradu dobija kao priznanje za dugogodišnju posvećenost borbi za ljudska pravau svetu i prava žena u zemljama u razvoju.
Ova nagrada se od 1995. godine dodeljuje dvema ličnostima za unapređenje ljudskih prava, razvoj interkulturnog dijaloga. Laureati su u prošlosti bili i bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov, brazilski predsednik Luiš Injasio da Silva, jordanska kraljica Ranija,bivši predsednik Portugalije Žorže Sampajo i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Luiz Arbur.
Na kraju posete, Tadić će se sastati i sa premijerom Pedrom Pasuš Koeljom.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (10)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Kiki45

  Kiki45

  Moze i da ostane tamo, sto se mene tice.

  10 Odgovori 
 • Sima

  Sima

  Ne znam da li znate, ali u Portugaliji je situacija kao sto je bila u Grckoj pre ovih protesta, igrom slucaja Kumovi mi zive tamo. Dalje zakljucite sami...ne nadajte se "velikim stvarima" predizborni marketing vladajuce opcije, samo to.

  10 Odgovori 
 • Lenka013

  Lenka013

  Pa? Zato je to bitno za ovaj napaceni narod? Mi to sve i placamo. Promene!

  8 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Danilo

  Danilo

  O čemu Vi pričate ? Srbiji i narodu nije potrebna podrška ka putu za totalnu propast , Vi ste nas već doveli do samoga dna ! Potreban je totalni preokret u Srbiji , treba za početak motivisati narod da nastavi sa životom .... Možete komotno pod ruku sa Vašim Anibalom pa put putuj ! Srbiji su potrebne promene !!!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!