Kurir saznaje

Trudnicama cela plata!

Društvo

Autor:

Umesto dosadašnjih 65%, krajem godine buduće majke primaće punu zaradu, što je mera Vlade za rast nataliteta

trudnice, puna plata, nadiknada

Sad može da dođe na svet

BEOGRAD - Sad pravite decu.
Trudnice u celoj Srbiji dobijaće punu platu, a ne samo 65 odsto, kako je bilo dosad, saznaje Kurir. Odluka će početi da se primenjuje krajem godine.

Milan Krkobabić, potpredsednik PUPS, potvrdio je za Kurir da će u sklopu nove socijalne politike trudnice koje rade dobijati 100 odsto plate. To će, kako kaže, biti ključna mera za podizanje nataliteta.

U Beogradu i Novom Sadu trudnice su bile povlašćene jer već imaju ovu mogućnost, koju u glavnom gradu koristi oko 13.000 budućih majki, za koje se godišnje izdvoji oko osam miliona evra. Krkobabić očekuje da bi 100 odsto zarade u celoj Srbiji moglo da dobija još oko 15.000 trudnica. On ističe da je potrebno malo vremena da se naprave spiskovi i da će biti neophodna pomoć poslodavaca.

Ivana S. (28) iz Leskovca kaže da je oklevala da zatrudni nekoliko godina zbog straha da neće imati dovoljno para za sve preglede.

- I sad nije bolje, ali nisam mogla više da čekam. Plata mi je 20.000 dinara, a otkako sam prestala da radim, dobijam 13.000. Samo jedan pregled mesečno košta 50-100 evra - navodi ona.

Vladimir Ješić, urednik portala bebac.com, kaže da isplata 100 odsto zarade nije ni trebalo da se ukida početkom 2006. godine jer bi trudnice u zemlji koja se bori za veći natalitet morale biti privilegovane. On priznaje da je mali broj žena uz pomoć ginekologa zloupotrebljavao ovu mogućnost, pa je Srbija bila među zemljama s najvećim stepenom rizičnih trudnoća.

- Država je htela to da spreči, ali nespretno, pa su trudnice bile kolateralna šteta - dodaje on.

Krkobabić: Pored Beograda, još 15.000 trudnica moglo bi da dobije punu platu zoom Krkobabić: Pored Beograda, još 15.000 trudnica moglo bi da dobije punu platu

Ješić: Zaštitite ih od otkaza

- Država mora da pokaže da trudnice mogu da se oslone na nju, ali potreban je čitav niz mera za povećanje nataliteta. Ne treba državi novac da bi zaštitila trudnice od otkaza, potrebna je efikasna akcija države - navodi Vladimir Ješić, urednik portala bebac.com.


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (49)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • jelena

  jelena

  Sta ce biti sa zenama koje su u drugom stanju a nisu bile u radnom odnosu? Da li su one manje vredne ili su ta deca koje one radjaju mozda robovi pa se o njima i ne prica i drzava ne zeli da stane iza nezaposlenih majki i trudnica. SRAM VAS BILO!

  64 Odgovori 
 • Dusko

  Dusko

  A sta da rade trudnice koje nisu uspele da zasnuju radni odnos,kako da prezive????

  57 Odgovori 
 • bagzi

  bagzi

  bravo, daj Bože da stvarno bude tako a ne kažnjavaš ženu zato što postaje majka.

  53 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dubravka

  Dubravka

  To svako društvo zaslužuje!
  Na kraju krajeva žene rađaju i buduće ministre, političare, predsednike...šalu na stranu, dobar podvig za Krkobabića i sjajna ideja koja će uz punu našu podršku opstati i bti poštovana od strane svih građana Srbije.
  Samo napred !

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Za Srbiju je veoma važno pitanje prava i položaja nacionalnih manjina i njihova integracija u društvo Maja Gojković predsednica Narodne skupštine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!