NE MOGU VIŠE DA IZDRŽE: Radnike Jure psihički maltretiraju srpski šefovi, moguće krivične prijave
Foto: Shutterstock

PRIJAVILI IH POLICIJI

NE MOGU VIŠE DA IZDRŽE: Radnike Jure psihički maltretiraju srpski šefovi, moguće krivične prijave

InfoBiz -

U narednih nekoliko dana biće odlučeno da li će protiv nekoliko šefova (tim lidera) u leskovačkoj fabrici Jura biti podnete krivične prijave zbog mobinga i maltretiranja radnika, saznajemo iz izvora bliskih policiji i tužilaštvu.

Naime, grupa radnika se žalila na mobing od strane nekolicine svojih šefova srpske nacionalnosti, a predmet prijava su navodne stalne pretnje otkazom, premeštanjem, ucene, pa čak i navodno seksualno uznemiravanje.

foto: Shutterstock

„Na tom slučaju se radilo, na osnovu ranijih i novih prijava radnika. Podneli smo Javnom tužilaštvu obaveštenje i ono će odlučiti, kao što se to i inače radi, da li ima ili nema krivičnih elemenata. Ukoliko tužilaštvo utvrdi da ima krivičnih elemenata, mi ćemo podneti krivičnu prijavu protiv onih rukovodilaca na koje su se radnici žalili. Inače, izvesno je da nema fizičkog nasilja već da je reč o psihičkom maltretiranju“, navodi naš izvor.

Kako saznajemo, obaveštenje je rano jutros prosleđeno Osnovnom javno tužilaštvu i sada se čeka na njihov potez.

„Naša je obaveza da postupimo dalje i ispitamo sve navode eventualnog krivičnog dela, ukoliko budemo dobili takav podnesak iz policije“, kazala je u telefonskom razgovoru za Jugmediu javni tužilac Renata Cvetanović.

Priča o pritiscima na zaposlene i loš odnos između radnika i srpskih timova prati ovu kompaniju od samog osnivanja, a Jugmedia je prva pokrenula priču o pritisku i prvim štrajkovima radnika u ovoj fabrici.

foto: Shutterstock

„Konačno je jedna grupa radnika odlučila da progovori na temu mobinga od strane srpskih rukovodioca, ali su oni i dalje predmet još većih pritisaka zbog samog saznanja o istrazi. Navodno, da bi se odazvali pozivima policije na razgovor, njima se mora dati pismeno odobrenje da odsustvuju sa posla, a to odobrenje moraju da potpišu isti ti menadžeri i lideri. Pre i nakon toga se sa njima obavljaju neformalni i neovlašćeni razgovori gde im se otvoreno preti da paze šta pričaju i protiv koga pričaju jer će biti premešteni, otpušteni ili da im neće biti produžen ugovor. Na taj način se direktno ometa rad policije“, priča nam jedan od radnika koji je razgovarao sa policijom i zahteva anonimnost.

Radnici Jure tvrde i da svaki radnik koji se usudi da pomene organizovanje sindikata u ovoj fabrici prolazi kroz razne torture.

„Problem je da, ako bilo koji sindikat, kada bi ušao u firmu koja broji preko 2.000 radnika, imao uvid u veli broj „sumnjivih“ radnji od strane pojedinih srpskih menadžera. Jedan od primera je i stalno povećanje normi koje se često kose sa fizičkom mogućnošću da se takav cilj postigne, uz često ostavljanje tih radnika za kaznu na prekovremeni rad, uz razne psihičke torture. Naravno, za isti zakonom zagarantovani minimalac. Takođe, stvorena je i institucija Saveta radnika, koja je koreanski pandan sindikatu, cak je i statut napisan od strane korenskih menadžera, kako bi se ispunila neka forma.Iinače, to telo ima čisto savetodavnu funkciju, bez ikakve mogućnosti da razgovara na temu radih prava, primanja, norme, kolektivnog ugovora“, objašnjavaju nam radnici iz Jure.

Inače, inspecija rada je krajem prošle godine, uočila niz nepravilnosti u leskovačkoj fabrici kablova.

Poslodavcu je uvek nalagano da nedostatke koji su utvrđivani prilikom vršenja nadzoraotkloni u datim rokovima, a zbog utvrđenih prekršaja podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

(Kurir.rs/Jugmedia, D.Marinković -M. Ivanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track