KADROVSKA BRUKA NA AERODROMU: Vatrogasac nas čuva od terorista
Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

Ovo su ljudi direktora aerodroma

KADROVSKA BRUKA NA AERODROMU: Vatrogasac nas čuva od terorista

InfoBiz -

Prvi čovek beogradske vazdušne luke Saša Vlaisavljević finansije poverio savetnicima gubitaških firmi, a bezbednost putnika inženjeru zaštite od požara

Bivša savetnica Nenada Ognjenovića, direktora „Galenike“, kojem se sudi za proneveru milijardu dinara, postala je bez konkursa finansijski direktor Aerodroma „Nikola Tesla“, a inženjer zaštite od požara šef za sve kontradiverzione kontrole, saznaje Kurir.Oni su takođe na spisku 778 radnika koje je bez konkursa zaposlio direktor Aerodroma Saša Vlaisavljević.- Sadašnja finansijska direktorka Aerodroma u „Galeniku“ je došla 2010, doveo ju je Ognjenović za savetnicu za ekonomska pitanja, što je podrazumevalo i finansije. Ona je otišla iz „Galenike“ krajem 2013, a u Aerodrom je došla u novembru 2014. i brzo je postala finansijski direktor - kaže sagovornik Kurira iz Aerodroma.Srce AerodromaNjena desna ruka, odnosno rukovodilac finansijske operative je, kako dodaje, takođe, kadar iz državnog gubitaša „Laste“.- Ona je na poziciji koja je finansijsko srce Aerodroma. Prvo je bila viši stručni saradnik, ali je posle mesec dana postala rukovodilac - kaže naš sagovornik.Neverovatno kadriranje u beogradskoj vazdušnoj luci proteglo se i na oblast bezbednosti, koja je možda i najvažniji sektor, posebno u svetlu stalnih terorističkih napada, gde su aerodromi jedna od glavnih meta. Kontradiverziona kontrola (KDK) podrazumeva rendgene i metaldetektorska vrata koja proveravaju putnike, prtljag i robu.- Diplomirani inženjer zaštite od požara doveden je u septembru 2015. s jednog domaćeg aerodroma i postavljen prvo za samostalnog stručnjaka za civilnu odbranu i zaštitu, a onda za rukovodioca za KDK kontrolu, a s tog mesta smenjen je dugogodišnji rukovodilac - kaže naš sagovornik.Kurta i MurtaTo, kako kaže, nije sve. Sin „jakog“ privatnika postao je stručni saradnik za korporativno upravljanje, a tri bivše radnice OZB Komerca, agencije koja je bez tendera iznajmljivala radnike Aerodromu i tako prihodovala stotine miliona dinara, nagrađene su poslom u državnoj firmi.- Postavljene su za knjigovođe i koordinatore. Neverovatno je da sindikati pravdaju ovakvo kadriranje time što su primljeni oni koji su radili preko zadruga, kao što je OZB Komerc, i da je time napravljena ušteda jer je izbegnuto plaćanje provizije ovim agencijama. Nisu sporni oni koji su primljeni a godinama su radili preko zadruga na Aerodromu, već što su mimo njih dovedeni drugi, Kurta i Murta, prijateljice, ljubavnice, kume, bez ikakvog znanja, i to na rukovodeća mesta - naglašava naš sagovornik.

Nadzorni odborZNALI SMO ZA ZAPOŠLJAVANJANadzorni odbor i predsednik Skupštine Aerodroma „Nikola Tesla“ upoznati su s politikom poslovanja menadžmenta i navode da je pribavljena saglasnost vladine komisije.- Reč je samo o promeni radno-pravnog statusa, s obzirom na to da je većina novozaposlenih i ranije bila angažovana preko Omladinske zadruge. NO i predsednik Skupštine smatraju da nema mesta konstataciji da je direktor Vlaisavljević prekršio zakon i da je neracionalno upravljao budžetom - navodi se u odgovoru NO Kuriru.

AerodromZAPOSLENI ISPUNJAVAJU USLOVEDirektor Aerodroma Saša Vlaisavljević ni juče se nije javljao na telefon, ali iz njegovog kabineta poručuju da su svi kadrovi „zaposleni u skladu s važećom regulativom Srbije i ispunjavaju uslove za poslove koje obavljaju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track