NAPETO U ZAGREBU: Zabrana sletanja Er Srbiji?!
Foto: Nemanja Pančić

Srpska aviokompanija mogla bi da izgubi pravo letenja

NAPETO U ZAGREBU: Zabrana sletanja Er Srbiji?!

InfoBiz -
ZAGREB - Aviokompanija Er Srbija mogla bi da izgubi pravo letenja u Hrvatskoj ako nastavi da ignoriše prekršajnog postupka koji se protiv nje vodi u hrvatskom Ministarstvu saobraćaja.

Prema nezvaničnim informacijama tog lista, predstavnici hrvatske vlade su čelnicima Er Srbije jasno poručili da neodazivanjem na zakazana ročišta jasno pokazuju nepoštovanje hrvatske države i da bi zato mogli da izgube dozvolu.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo još je u proleće prošle godine Ministarstvu saobraćaja podnela prekršajnu prijavu protiv Er Srbije zbog kršenja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o vazdušnom saobraćaju. Naime, Srbija još nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavljanju evropskog zajedničkog vazdušnog prostora koji je potpisala s EU kao pridružena zemlja.

Zbog toga Er Srbija može da leti samo između Beograda i bilo kog grada u EU i nazad. Ali, kompanija putnicima nudi tzv. transferne letove, na šta nema pravo. Naime, svojim putnicima nudi letove preko Beograda za druga odredišta, zbog čega je nelojalna konkurencija drugim avioprevoznicima.

Tako se iz Zagreba u Pariz može leteti preko Beograda, i to po znatno nižoj ceni karte u odnosu na druge kompanije. Kako piše Jutarnji, na ponašanje Er Srbije već duže vreme se žali kompanija Austrian Airlines koja ima direktnu liniju Beč - Dubrovnik. Žale se kako im kršenjem zakona srpska kompanija odvlači putnike.

Hrvatski list piše i da srpska strana vešto koristi komplikovani sistem pozivanja na ročište pa se ceo proces znatno odugovlači. Pozivi odlaze diplomatskim putem preko Ministarstva pravosuđa pa se isti navodno izagube, dođu prekasno pa advokati Er Srbije na ročištima utvrde kako poziv nije uredno isporučen. Ipak, list piše i da je hrvatska strana takvim izbegavanjima odlučila da stane na put pa je srpskoj strani zaprećeno zabranom sletanja na hrvatske aerodrome. Ipak, takva eventualna odluka dočekaće novu vladu jer za takvo nešto sadašnja tehnička vlada nema mandat.

U ovom trenutku Er Srbija leti za Zagreb, Split, Dubrovnik i Pulu.

Direktorka aerodroma Zadar Đurđica Čosić juče je potvrdila da se pregovara sa Er Srbijom o pokretanju redovne linije Beograd - Zadar. Plan je bio da letovi počnu ove godine, ali najverojatnije ništa od toga. Iako su razgovori u toku i Er Srbija može da uspostavi liniju sa bilo kojim hrvatskim aerodromom, prema nezvaničnim informacijama upravo je spomenuti prekršajni postupak i pretnja ukidanjem dozvole za Hrvatsku glavni razlog zbog čega srpska kompanija taktizira oko otvaranja linije za Zadar.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja