41 SLUČAJ MALIH BOGINJA U SRBIJI: Dve trećine obolelih smešteno u bolnice, obratite pažnju na ove simptome
Foto: Shutterstock

Od početka oktobra

41 SLUČAJ MALIH BOGINJA U SRBIJI: Dve trećine obolelih smešteno u bolnice, obratite pažnju na ove simptome

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je od početka oktobra registrovan ukupno 41 slučaj malih boginja, a više od 70 odsto zaraženih je hospitalizovano, izjavila je danas epidemilog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da većina obolelih ima povišenu temeperaturu i tipične promene na koži, a da kada je reč o učestalosti komplikacija, regostovana su dva slučaja zapalenja pluća. "Ta komplikacija se javlja u jednom od 20 slučajeva", dodala je Kisić Tepačević, koja je i pomoćnica direktora Instituta "Batut".

foto: AP/Ilustracija

Navela je da 93 odsto svih obolelih nisu bili vakcinisani ili su bili nepotpuno vakcinisani. Upitana u kom trenutku se proglašava epidemija, kaže da epidemija predstavlja broj obolelih veći od uobičajenog, a da su kriterijumi stroži kada je reč o malim boginja. Kako je rekla, postoji globalna inicjativa i strategija za potpuno odstranjenje ove bolesti, a Srbija je usvojila akcioni plan za odstranjenje ove bolesti na teritoriji Srbije, te je to jedan od prioritetnih ciljeva novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Pod tim okonostima i jedan slučaj malih boginja predstavlja epidemiju", rekla je Kisić Tepačević i dodala da je reč o oboljenju koje se izuzetno lako širi. Kaže i da se primenjuju sve mere i aktivnosti koje povećavaju spremnost da se prepozna, otkrije i prijavi oboljenje sa krajnjim ciljem gašenja epidemije.

foto: Zorana Jevtić

"To je pre svega hitna prijava sumnje na ovo obolenje, epidemiloško istraživanje, uzimanje seruma i briseva za laboratorijsku potvrdu infekcije, hitna vanredna revizija vakcinalnih kartona dece sa identifikacijom onih koji nisu vakcinisani ili su nedovoljno vakcinisani", navela je ona.

Dodaje da se dnevno izveštava i vrši provera svih potencijalnih sumnjivih slučajeva.

Kaže i da je povećana verovatnoća širenja infekcija u školama i vrtićima, kao i da je zakonom jasno defnisano da je za boravka u ustanovama školskog i predškolskog tipa neophodna vakcinacija.

Nažalost, navodi, moralo je da se desi nešto ovako da bi se povećao obuhvat dece vakcinacijom.

foto: Shutterstock

Navela je da je do sredine ove godine manje od 30 odsto dece sa teritorije Beograda bilo vakcinisano, a da se sada prelazi 50 odsto.

"Slična je situacija i u drugim krajevima naše zemlje. Veliki gradovi su najveći problem jer tu imamo namanji obuvhvat kad je u pitanju ova vakcina", kaže Kisić Tepačević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje na granici sa Srbijom! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track