Krivokapić: Beograd će ponovo dobiti Diplomatski klub
Foto: Printskrin

DIPOS

Krivokapić: Beograd će ponovo dobiti Diplomatski klub

Društvo -

BEOGRAD - Privredno društvo Dipos raspolaže danas sa 310 rezidencijalnih objekata, od kojih je 95 odsto izdato u zakup, stepen naplate najma podignut je sa 65 odsto 2014. godine na 92 procenta ove godine, a planira i izgradnju diplomatskog kluba koji će biti mesto susreta privrede i diplomatije.

"Trenutni broj nepokretnosti u fondu Društva je 310, i ti rezidencijalni objekti nalaze se uglavnom na Senjaku i Dedinju. Ranije smo imali 449 objekata, ali zaključcima Vlade u prethodnoj godini izuzeto nam je 144, pa se fond Društva smanjio", kaže direktor Diposa Đoko Krivokapić u intervjuu za časopis Srpska ekonomija.

Prema njegovim rečima, diplomatsko-konzularnim predstavništvima i stranim misijama u Srbiji u zakup su izdata 292 rezidencijalina objekta, kojima po odluci Vlade upravljanje Dipos, a 18 je slobodno, što je otprilike pet posto od ukupnog broja, od kojih je jedan deo u procesu restitucije.

"Kada su objekti koji su predmet restitucije u pitanju, mogu slobodno da kažem da smo imali problem, ali ne zato što je Društvo protiv restitucije, nego zato što objekti koji su namenjeni za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava zakonom nisu predviđeni za naturalno vraćanje", napominje Krivokapić.

Bivši vlasnici tih objekata, kako objašnjava, mogu umesto objekata dobiti novčanu nadoknadu ili nadoknadu u nekom drugom obliku, kao i hartiju od vrednost Krivokapić dodaje da je u avgustu 2014., kada je preuzeo dužnost direktora Diposa, bilo oko 10 odsto neizdatih objekata u odnosu na fond kojim je Društvo tada upravljalo.

"Većina slobodnih objekata zahteva ulaganje i renoviranje kako bismo mogli ponovo da ih izdamo, što će planom i programom biti određeno za sledeću godinu", ističe i precizira da se 85 odsto investicionih ulaganja uglavnom odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva akreditovana Srbiji, koja su zakupci objekata iz fonda Društva.

Posebno je ponosan na Diposovu Službu za tehničke poslove koja, kako kaže, od trenutka prijave problema na objektu reaguje u roku od 24 časa, izlaskom na teren i uspešnim otklanjanjem problema.

"...Objekti kojima Društvo trenutno upravlja i koje daje u zakup izgrađeni su mnogo ranije u odnosu na objekte koji su trenutno na tržištu. U današnje vreme na tržištu nekretnina postoje u ponudi i izdaju se moderne vile, objekti s bazenima, s mnogo boljom i kvalitetnijom opremom. Vrlo često, kada su u situaciji da biraju između privatnih modernih vila i usluge koje pruža Društvo, opredeljuju se upravo za naše usluge zbog Službe za tehničke poslove, koja je jedinstvena na tržištu", napominje Krivokapić.

Smatra da su poslovni rezultati Diposa u prošloj godini bili više nego dobri, budući da Dipos nije javno preduzeće već deoničarsko društvo i ima konkurenciju na tržištu, odnosno nije jedino preduzeće koje se bavi tom delatnošću.

"Kad su finansijski rezultati u pitanju, ne mogu da ne istaknem da su oni po planu i programu premašeni u odnosu na ono što smo očekivali... Brojke kažu da smo u 2016. godini imali dobit od 117.898.913 dinara. Dobit je znatno povećana u odnosu na prethodne godine".

Ove godine, Društvo očekuje dobit od 95,31 milion dinara, što je, prema rečima Krivokapića, više nego dobar rezultat jer je Dipos radio sa fondom umanjenim za 144 objekta.

Zadovoljan je i visokim stepenom naplate potpisanih ugovora o iznajmljivanju objekata.

"Kada bismo poredili podatke po godinama, jasno se vidi porast stepena naplate, koja je za 2014. godinu bila 65 odsto, u 2015. godini 87,9 procenata, za 2016. godinu 90,08, a u tekućoj godini, s presekom 1. novembra 2017, dostigla je neverovatnih 92 posto".

Pored navedenih procenata, kako dodaje, Društvo je u prethodne tri godine imalo 53 sudska spora, od kojih su čak 43 rešena u korist Diposa.

Najavljujući izgradnju diplomatskog kluba, Krivokapić ističe da je jedan od brojnih motiva za taj projekat bio i taj što je u Beogradu nekad postojao Diplomatski klub upravo na lokaciji na Bulevaru oslobođenja, koji je bilo mesto okupljanja diplomatske zajednice.

"Stari Diplomatski klub prestao je s radom 2010. godine, kad je Društvo i dobilo objekat na upravljanje, kao zapušten prostor koji nije bio u funkciji...U Beogradu imamo više od 100 diplomatskih misija i takav prostor potreban je svima. Naša ideja je da se kompletan diplomatski kor okupi na tom mestu, da to bude njihov dom, u kom će moći da koriste salu za prijeme i različite vrste proslava".

Objekat će imati spa-centar, terene za tenis, fudbal i odbojku, prodavnicu diplomatskog karaktera, dečju igraonicu, salu za sastanke, restoran...

Vrata diplomatskog kluba će biti otvorena i privrednicima, jer je "mešanje privrednika i diplomatske zajednice potpuno prirodna stvar i nešto što je poželjno da se dešava u zemlji", navodi Krivokapić, dodajući da je "cilj da to mesto bude zajednički imenitelj uspešne privrede i diplomatske zajednice".

"Ako znamo da u ovom delu ne postoji objekat takvog karaktera, osim u Rimu i Bukureštu, možemo slobodno reći da će Beograd dobiti izuzetno lep, moderan, funkcionalan objekat, s kojim će ponosno stati uz rame svim ostalim državama koje imaju nešto slično", zaključio je Krivokapić u intervjuu za Srpsku ekonomiju.

Tanjug/Srpska ekonomija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track