UDAR NA INTERNET ŠVERCERE, INSPEKTORI ČEŠLJAJU FEJSBUK I INSTAGRAM PRODAVCE: Prodaja putem društvenih mreža pod lupom, a na udaru je baš ova roba
Foto: Profimedia

ilegalna internet trgovina prevazišla obim sive ekonomije na pijacama

UDAR NA INTERNET ŠVERCERE, INSPEKTORI ČEŠLJAJU FEJSBUK I INSTAGRAM PRODAVCE: Prodaja putem društvenih mreža pod lupom, a na udaru je baš ova roba

Društvo -

BEOGRAD - Osim tradicionalne realne sive ekonomije, u zamahu je i ona u sivoj zoni trgovine koja se obavlja preko društvenih mreža i to naročito akcizne robe.

Država se ozbiljno priprema da se uhvati u koštac i sa ovom virtualnom pošasti za koje priprema sistemsko rešenje, a kako se saznaje, u fokusu će naročito biti prodaja dijatetskih suplementa preko interneta.

foto: AP/Ilustracija

Država uveliko priprema sistemsko rešenje, a kako ukazuje Ivan Bošnjak, državni sekretar, ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da bi imala virtuelni nadzor nad pojavom koja je naročito uzela maha u nelegalnoj prodaji akciznom robom preko društvenih mreža.

- E-trgovina je za savremene zemlje svakodnevnica, kod nas je u povoju, ali je to nije sprečilo da postane polje za sivu ekonomiju jer poslednje procene kažu da je nedozvoljena internet trgovina po svom obimu prevazišla obim sive ekonomije na pijacama.

foto: AP/Ilustracija

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastoji da informisanjem i edukacijom građana, odnosno potrošača da ukaže na sve zamke i prava potrošača na internetu. Takođe razvili su i e-Trustmark sertifikaciju - e-trgovac, odnosno njegova stranica obeležena je ovim znakom poverenja, kao garant sigurne i bezbedne trgovine i leganog i sigurnog e-trgovca - ističe Bošnjak.

foto: AP/Ilustracija

Tržišna inspekcija kontroliše prodaju preko društvenih mreža

Oni koji obavljaju prodaju preko društvenih mreža, moraju da imaju u vidu da tržišna inspekcija kontroliše nedozvoljeno obavljanje delatnosti od onih koji se oglašavanju na Fejsbuku i Internetu uopšte.

- Posebno se obrađuje deo nelegalnog prometa duvana, duvanskih proizvoda, zaštite prava intelektualne svojine, kao i neregistrovano obavljanje i oglašavanje raznih agencijskih i zanatskih usluga. Najčešće se zabranjuje oglašavanje neregistrovane delatnosti i na taj način se sprečava dalja nelegalna prodaja putem interneta. Ove kontrole se najčešće obavljaju samostalno ili u koordiniranim akcijama sa MUP. Prema informacijam koje imam, u planu je izrada plana kontrola u delu suzbijanja nelegalnog prometa putem interneta dijatetskih suplementa - naglašava Ivan Bošnjak.

Inače, u Srbiji postoji 40 različitih inspekcija, a prosečna starost inspektora je 54 godine, pa je kako kaže, nužno razmišljati o tome ko će ubuduće da radi u inspekcijskim službama.

- Ono na čemu se radi i što je jedna od ključnih stvari jeste i tehničko-tehnološka opremljenost inspekcije. Poslanici uskoro treba da glasaju o novčanoj stimulaciji od 20 odsto za sve inspektore koji rade na terenu - naglašava Bošnjak.

foto: Aleksandar Jovanović

A da je siva zona i realna i virtuelna ozbiljan problem ukazali su i u Američkoj privrednoj komori.

- Siva ekonomija je u zamahu, a koliko je uzela maha, najbolje pokazuje koliko je učešća gotovine u plaćanjima. Izazovi sive ekonomije su pred nama, i oni se sve više sele iz realnog u virtualni svet - ističe Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore.

(Kurir.rs/Blic/Danijela Nišavić/Foto: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja