BAHAĆENJE U UPRAVI CARINA: Goste hrane tartufima, a zaposlene poje čivasom!
Foto: Marina Lopičić

Skandalozno luksuziranje

BAHAĆENJE U UPRAVI CARINA: Goste hrane tartufima, a zaposlene poje čivasom!

Društvo -

Na ugošćavanje stranih delegacija Carina će u 2017. potrošiti 1,2 miliona dinara, dok je u ishranu svojih radnika, vrednu osam miliona, uključila i najskuplja vina, viski i likere

Uprava carine, na čijem čelu je Miloš Tomić, potrošiće tokom ove godine 1,2 miliona na bančenje rukovodstva sa stranim delegacijama u jednom od najluksuznijih restorana u Beogradu. Zaposleni ne moraju da kukaju zbog toga, jer je na njihovu ishranu prošle godine potrošeno osam miliona dinara, a uživali su i u viskiju i najskupljim vinima.Iako nenamensko trošenje sredstava iz budžeta nije neka novost, Uprava carina pokazala je da je majstor bez premca u rasipanju državnih para.Naime, u januaru ove godine carinici su potpisali ugovor, težak 1.200.000 dinara, sa elitnom prestoničkom kafanom u koju, kako kažu, nameravaju da vode inostrane delegacije na visokom nivou. Na elitnom mestu goste čeka i elitna ponuda - četiri različitija menija, a na svakom predjelo, glavno jelo, salata i desert.Svega ima, od guščije džigerice s tartufima, preko gambora na rukoli, bifteka u gorgonzoli, špargli u sosu do lososa, i škampa, do čokoladnog musa i sorbeta od limuna. Sve to na kraju će „zaliti“, kako je navedeno u tenderu, vrhunskim vinima stranog porekla.

Ne zna za krizu... Miloš Tomić
Ne zna za krizu... Miloš Tomić

No, bez obzira na to da li se gosti i domaćini odluče za mesni, riblji ili vegetarijanski meni, čeka ih obilna porcija od bar kilogram raznovrsnih đakonija.Zanimljivo je napomenuti da su u ovom luksuznom beogradskom restoranu brojne ličnosti iz sveta estrade i sporta izgovorile svoje sudbonosno „da“, ali i da Uprava carine ima svoj restoran, koji snabdeva ne štedeći.Samo tokom 2016. direktor UC Miloš Tomić je za potrebe restorana, u kojem se hrani oko 300 zaposlenih, nabavio meso i mesne prerađevine, voće, povrće, jaja, mleko i mlečne proizvode, ali i različite vrste pića, u vrednosti od osam miliona dinara. Na spisku potrepština našlo se i preko 100 litara različite „žestine“ - dve vrste viskija, čivas i „džoni voker“, rakije kajsijevača i viljamovka, a direktor nije zapostavio ni dame, pa im je nabavio šest litara likera „bejlis“.

Dragan DobrašinovićŠIROKE RUKEDragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da su zaposleni u javnoj administraciji široke ruke kada treba da se troše tuđe pare:- Čini mi se da je ova nabavka samo jedan u nizu pokazatelja kako se koriste pozicije u javnoj službi.

Uprava carineSTRANCI VOLE DA JEDU PO KAFANAMANa pitanja Kurira zbog čega je bilo neophodno da se pare poreskih obveznika troše po prestoničkim kafanama, u Upravi carina kažu da su oni učesnici „mnogih međunarodnih programa“, zbog čega su bili „prinuđeni“ da odreše državnu kesu.- Često nas posećuju inostrane delegacije na visokom nivou, pa je javna nabavka male vrednosti čiji su predmet ugostiteljske usluge namenjena upravo njima.

BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 22.02.2017

DRAGANA TOMIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track