BAHATO: Tender za 100 zlatnih šoljica

Rasipanje u „Elektrosrbiji Kraljevo“

BAHATO: Tender za 100 zlatnih šoljica

Društvo -
U ovom preduzeću su kao poklone za Novu godinu i reklamni materijal trebovali i 60 vetrovki i 200 kišobrana od svile, i to za 2,8 miliona dinara

BEOGRAD - Šoljice ukrašene 18-karatnim zlatom, napravljene od visokokvalitetnog porcelana koji sadrži 40 odsto gline, 50 odsto najkvalitetnijih životinjskih kostiju i 10 odsto kamenog praha, naručili su iz PD „Elektrosrbija Kraljevo“, u postupku javne nabavke, kao reklamni materijal i poklone za Novu godinu.Preduzeće na čijem je čelu Srđan Ðurović trebovalo je i 200 kišobrana od svile, 60 vetrovki, 100 pamučnih majica i još mnogo toga, ukupne vrednosti od čak 2,8 miliona dinara. Posebno su zanimljivi detalji koje su navodili u opisu tražene robe.

U sitna crevca- Šoljice se moraju odlikovati transparentnošću, moraju biti providne na svetlosti, a isticati se čvrstinom i lakoćom. Spoljašnji deo šolje, kao i sama tacna moraju biti u punom koloru. Unutrašnji dizajn šolje je takođe u punom koloru - navedeno je u konkursnoj dokumentaciji, objavljenoj 18. novembra na Portalu javnih nabavki, s rokom od mesec dana za dostavljanje ponuda.Takođe, u tom preduzeću smatrali su da je važno da 300 knjižnih blokova koje su naručili budu na „krem papiru, gramature 80 grama po metru kvadratnom“, s tabelama za unos, ne samo ličnih podataka već i onih za izračunavanje kamate, ali i unos hranljivih vrednosti. Zatim su ponuđačima istakli da USB fleševi moraju biti metalik sivi, dimenzija 5,7 x 2 i 4 x 0,3 centimetra, težine 14,5 grama, kao i da majice moraju imati četiri dugmeta, sa šlicevima na dnu. Ovo detaljisanje u specifikaciji proizvoda je, prema rečima Dragana Dobrašinovića iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija, često pokazatelj nameštenog tendera.- Praksa je pokazala da, kada naručilac ide do tako sitnih detalja, zapravo pokušava da nekoj firmi prilagodi tender. Potpuno je u redu da se željena roba detaljno opiše, ali potpuno je besmisleno da se određuje gramaža predmeta ili prečnik kišobrana - zaključuje Dobrašinović.

Ujeli se za jezikZanimljivo je da se nakon što je na sajtu Uprave za javne nabavke objavljena konkursna dokumentacija, pojavila ispravka u vezi sa šoljicama. U promenjenoj verziji ostalo je da šoljice moraju biti u kompletu sa tacnom, istog motiva i dezena, ali su svi drugi ekstravagantni motivi izbačeni. „Elektrosrbija Kraljevo“ je tom prilikom navela da je u „prethodnom tehničkom opisu načinjena očigledna tehnička greška“. Međutim, nisu nam objasnili kako je do greške došlo.

„Elektrosrbija“POKLONI SU NAMENJENI RADNICIMAU „Elektrosrbiji Kraljevo“ kažu za Kurir da je nabavka dobara za novogodišnju propagandnu produkciju ustaljena i regularna godišnja aktivnost svih elektrodistribucija, te da se radi o poklonu radnicima koji su se istakli tokom poplava.- Ovo je bio vid nagrade našim elektromonterima, elektroinženjerima i ostalim zaposlenima koji su u tim okolnostima dali maksimalan doprinos. Opisi svih dobara uzeti su iz javno dostupnog kataloga promotivnih poklona za 2015. godinu i definisani su univerzalnim kataloškim oznakama u minimalnim količinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track