FOND ZA LEČENJE DECE: Od vlade milion evra, promoteri Kusturica i Bregović
Foto: Dragana Udovicic

Dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

FOND ZA LEČENJE DECE: Od vlade milion evra, promoteri Kusturica i Bregović

Društvo -
Ministar je rekao da će roditelji dece koja treba da se leče u inostranstvu moći da pošalju dokumentaciju već u petak, eventualno u ponedeljak i da će se zahtevi primati prema utvrđenoj proceduri

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Vlada Srbije uplatila milion evra u Fond za lečenje dece u inostranstvu i da će on zvanično početi da radi u petak.Lončar je rekao da će roditelji dece koja treba da se leče u inostranstvu moći da pošalju dokumentaciju već u petak, eventualno u ponedeljak i da će se zahtevi primati prema utvrđenoj proceduri.

Lončar je rekao da Fond ima dva stepena kontrole."Radi se o dve komisije koje će nadzirati i kontrolisati rad. Stručni deo, naravno radiće lekari iz različitih oblasti, u zavisnosti od pacijenata. Što se uplata tiče, već su otvoreni dinarski i devizni račun", rekao je ministar zdravlja. Ministar je naveo i da su promoteri Fonda za sada Emir Kusturica, Goran Bregović i Milan Popović.

Ministar je rekao i da se lečenje građana o državnom trošku kod privatnika može očekivati krajem iduće godine dok se ne obave sve neophodne procedure.Lončar je rekao i da najmanje dva puta nedeljno razgovara sa predstavnicima sindikata u zdravstvu, da su se o platnim razredima već saglasili, a da je blizu rešenje i o kolektivnom ugovoru.Na pitanje kada će biti realizovana inicijativa da se deci u školama obavezno radi EKG i ultrazvuk srca u okviru sistematskih pregleda, Lončar je rekao "to radimo zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta i trebalo bi da dođe na red pred poslanike, a epilog očekujemo do proleća".(Tanjug/Naše novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track