NA NIČIJOJ ZEMLJI IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE: Liberland želi da postane priznata država!
Foto: Printscreen Yt

Vit Jedlička se ne šali

NA NIČIJOJ ZEMLJI IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE: Liberland želi da postane priznata država!

Društvo -

Liberland, samoproglašena država između Srbije i Hrvatske na putu je da postane priznata država, tvrdi njen osnivač i predsednik Vit Jedlička.

On poslednjih godinu i po dana pokušava da stvori i razvije diplomatske odnose ove teritorije sa različitim državama.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Kada je Jedlička 13. aprila 2015. godine proglasio državu Liberland, na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske, i postao njen prvi predsednik, mnogi su to shvatili kao šalu. On je, međutim, veoma ozbiljan u svojoj nameri da Liberland postane priznata država, piše "Daily Beast".

Kako stvoriti državu?

Pretražujući termin "ničija zemlja" na "Vikipediji", Jedlička je otkrio teritoriju površine sedam kvadratnih kilometara. Za tu teritoriju su, objasnio je potom, i Srbija i Hrvatska rekle da im ne pripada. U to vreme Jedlička se bavio politikom u Češkoj, gde je bio član Stranke slobodnih građana.

Prema Konvenciji u Montevideu, postoje četiri kriterijuma koji definišu državu: stalna populacija, definisana teritorija, sopstvena vlada i sposobnost odnosa sa drugim državama.

Liberland ima definisanu teritoriju, onu na koju, kako napominju Liberlanđani, ni Srbija ni Hrvatska ne polažu pravo, a ima i svoju vladu.

(Blic/Ivana Kešanski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track