NUNS: Vlado Đukanović i Vulin vode hajku protiv  ombudsmana Saše Jankovića

osuda

NUNS: Vlado Đukanović i Vulin vode hajku protiv ombudsmana Saše Jankovića

Društvo -
Kako je NUNS naveo Đukanović je u dva navrata u emisijama na televiziji izneo brojne uvrede na račun Saše Jankovića, a njemu se u jednoj emisiji pridružio i ministar za rad Aleksandar Vulin

BEOGRAD - Kuća ljudskih prava i Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštili su danas da pojedini predstavnici vlasti vode hajku protiv ombudsmana Saše Jankovića zbog podnošenja krivične prijave protiv pripadnika VBA.

Kako se navodi u saopštenju, poslanik SNS Vladimir Đukanović izneo je 15. januara brojne uvrede na račun Saše Jankovića u emisiji "Na kafi sa Đukom" na televiziji Kopernikus, dok su slične tvrdnje iznete i na Televiziji Studio B 17. januara, u emisiji koju je vodila urednica televizije Ivana Vučičević, kada se optužbama i uvredama na račun Jankovića pridružio i ministar za rad Aleksandar Vulin.

"Kuća ljudskih prava i NUNS zahtevaju od predstavnika vlasti da se jasno ograde od postupaka poslanika Đukanovića i ministra Vulina i da prestanu sa urušavanjem institucija i vladavine prava u Srbiji", navodi se u saopštenju.

U suprotnom, posledice po demokratiju i pravnu državu biće nesagledive, a odgovornost u potpunosti leži na najvišim funkcionerima vladajućih stranaka i izvršne vlasti, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je, dodaju, nezavisan i samostalan organ i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje, a iznošenjem uvreda i neistina o Zaštitniku građana putem medija podriva se nezavisnost i samostalnost institucije i vrši se nedozvoljeni pritisak.

Kuća ljudskih prava i demokratije NUNS su zatražili od funkcionera vladajućeg bloka i SNS da raspravu o vladavini prava vrate u institucije i da prestanu sa napadima na nezavisne institucije, a od medija da poštuju etički kodeks i spreče korišćenje medijskog prostora za napade i klevete.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine NUNS, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track