PARTIZAN OBJAVIO SUDIJSKU EKSPERTIZU! Sudije zakazale, crno-beli prete: Tražićemo odgovornost i SMENE NADLEŽNIH!
Foto: Petar Aleksić

SUDIJE GREŠILE

PARTIZAN OBJAVIO SUDIJSKU EKSPERTIZU! Sudije zakazale, crno-beli prete: Tražićemo odgovornost i SMENE NADLEŽNIH!

Košarka -

Košarkaški klub Partizan oglasio se saopštenjem povodom sudijske ekspertize prve utakmice finalne serije ABA lige.

Crno-beli su u dopisu koji su dobili od regionalnog takmičenja saznali da su sudije prvog meča napravile 10 grešaka, osam na štetu Partizana i dve na štetu Crvene zvezde koja je u tom meču pobedila u dramatičnoj završnici.

Ekipa sa Malog Kalemegdana je dva dana kasnije pobedila i u drugoj utakmici, pa aktuelni šampion, na domaći teren, u Beogradsku Arenu nosi zaostatak od dve pobede.

"Na osnovu urađene ekspertize suđenja SK AdmiralBet ABA Lige može se zaključiti da je suđenje generalno bilo ispod zahtevanog standarda ABA takmičenja. Bez obzira na značaj utakmice i pritisak (prelazi granice sportskog) na sudijski tim koji je vrlo iskusan očekivalo se da svoj posao urade sa manje pogrešnih odluka. Najveći broj pogrešnih procena kontakt situacija odnosi se na prodor igru u kojoj je trebalo pokazati više strpljenja i ne reagovati odlukom za kontakte koji su bez uticaja na igru. Takođe doprinos kvalitetnoj kontroli utakmice nije bio ravnopravno raspoređen unutar sudijskog tima. Prvi sudija sudija Pukl Saša sudio kvalitetnije od svojih kolega", navedeno je u dopisu poslatom Partizanu.

Crvena Zvezda, Partizan, ABA Liga
foto: Petar Aleksić

Navedene su i pogrešne odluke:

1. U prvoj četvrtini, na 12 sekundi pre isteka perioda, igrač Crvene zvezde br 44 (Topić) pravi faul na igraču Partizana br 2 (Ledej), koji sudija Jovčić nije dosudio.

2. U drugoj četvrtini, na 8 minuta i 15 sekundi pre isteka perioda, igraču Crvene zvezde br 4 (Teodosić) je pogrešno dosuđen faul and igračem Partizana br 21 (Naneli). Odluku je doneo sudija Jovčić.

3. U drugoj četvrtini, na 1 minut i 39 sekundi pre isteka perioda, igraču Partizana br 4 (Avramović) je pogrešno dosuđen faul pri šutu nad igračem Crvene zvezde br 99 (Dos Santos). Odluku su doneli sudije Jovčić i Kardum

4. U trećoj četvrtini, na 5 minuta i 59 sekundi pre isteka perioda, nije dosuđen faul pri šutu koji je počinio igrač Crvene zvezde br 99 (Dos Santos) na igraču Partizana br 4 (Avramović). Pogrešnu odluku je doneo sudija Pukl.

5. U trećoj četvrtini, na 3 minuta i 17 sekundi pre isteka perioda, igraču Partizana br 9 (Smailagić) je pogrešno dosuđen faul nad igračem Crvene zvezde br 4 (Teodosić). Pogrešnu odluku je doneo sudija Pukl.

6. U četvrtoj četvrtini, na 7 minuta i 53 sekunde pre isteka perioda, igrač Crvene zvezde br 31 (Giedraitis) pravi faul pri šutu nad igračem Partizana br 50 (Kaboklo) koji nije dosuđen. Pogrešnu odluku su donele sudije Kardum i Jovčić. Kuriozitet u ovoj ekspertizi predstavlja greška sudijske komisije koja navodi nepostojeće igrače B31 i A50, a zapravo se radi o igračima A31 i B50 što se lako može proveriti na sajtu Lige.

7. U četvrtoj četvrtini, Na 7 minuta i 49 sekundi pre isteka perioda, nije dosuđen izlazak sa loptom van igrališta igrača Crvene zvezde br 4 (Teodosić). Pogrešnu odluku je doneo sudija Kardum.

8. U četvrtoj četvrtini, na 5 minuta i 21 sekundu pre iteka perioda, pogrešno je dosuđen običan faul igrača Crvene zvezde br 10 (Lazić) nad igračem Partizana br 21 (Naneli). Sudijska komisija je procenila da je trebalo dosuditi nesportski faul. Pogrešnu odluku je doneo sudija Kardum.

9. U četvrtoj četvrtini, na 3 minuta i 20 sekundi pre isteka perioda, pogrešno nije dosuđen faul igrača Partizana br 50 (Kaboklo) nad igračem Crvene zvezde br 26 (Nedović). Pogrešnu odluku je doneo sudija Jovčić.

10. U četvrtoj četvrtini, na 2 minuta i 7 sekundi pre isteka perioda, pogrešno je dosuđen faul pri šutu igrača Partizana br 35 (Doužer) nad igračem Crvene zvezde br 99 (Dos Santos). Pogrešnu odluku doneo je sudija Kardum. I u ovom slučaju, u ekspertizi je pogrešno označen igrač, pa se umesto Doužera (B35) nalazi Kaboklo (B50) kojem nije dosuđen ovaj faul, a što se takođe može videti na sajtu Lige.

"Utakmica je završena rezultatom 85:82 u korist Crvene zvezde, a iz svega navedenog, lako se može zaključiti da su sudijske greške oštetile Partizan Mozzart Bet za veći broj poena od konačne razlike u korist rivala. Zbog toga, Partizan Mozzart Bet izražava veliko nezadovoljstvo, ali i nadu da je ovo bio poslednji slučaj kada su pogrešne sudijske odluke imale ovakav uticaj na konačan ishod meča. S obzirom da je u pitanju ponovljeni slučaj od pre dve sezone, kada su greške na štetu Partizana činile sudije Belošević i Radojković, KK Partizan će na prvoj narednoj Skupštini ABA lige tražiti odgovornost i smene nadležnih koji su svojim (ne)delima dozvolili i direktno učestvovali u kreiranju situacije da KK Partizan ponovo bude oštećen", navodi Partizan u saopštenju.

Bonus video:

00:56

Rokas Gedraitis KK Crvena zvezda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track