OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE: Parastos na severu Kosova za poginule u bombardovanju NATO
Foto: Tanjug.

16 godina od bombardovanja

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE: Parastos na severu Kosova za poginule u bombardovanju NATO

Društvo -
Sa ovog mesta poručujem NATO generalima i onima koji su odlučivali da nisu njihove bombe bile 'Milosrdni anđeo', one su sejale smrt, a sve naše nevine žrtve, naši anđeli nisi kolateralna šteta i imaju svoja imena i prezimena, a stradali su od vaše nemilosrdne ruke, istakao je gradonačelnik Severne Mitrovice

KOSOVSKA MITROVICA - Parastosom i polaganjem cveća na spomen obeležja, danas je na severu Kosova odata počast žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine. Parastos je služen u crkvi Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a u istom gradu je položeno cveće na "Spomenik istine" kod glavnog mosta na Ibru. Cveće je položeno i na spomen ploču u Žerovnici, u opštini Zvečan.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je ocenio da je bila sramna odluka 19 članica NATO-a da vazdušnom vojnom akcijom "Milosrdni anđeo" pre 16 godina počnu rat protiv tadašnje SR Jugoslavije u kome je stradalo više od 2.000 ljudi.

"Sa ovog mesta poručujem NATO generalima i onima koji su odlučivali da nisu njihove bombe bile 'Milosrdni anđeo', one su sejale smrt, a sve naše nevine žrtve, naši anđeli nisi kolateralna šteta i imaju svoja imena i prezimena, a stradali su od vaše nemilosrdne ruke", naveo je Rakić.

"Spomenik istine" podignut je, kako se navodi, poginulima u "ratu za odbranu otadžbine od bombardovanja i terorističke OVK u Kosovskomitrovačkom okrugu". Na njemu su uklesana imena 194 žrtve, a ostavljeno je mesto za još 39 imena osoba čija sudbina ni danas nije poznata.

Na zahtev članova porodica stradalih kosovskih Albanaca iz bezbednih razloga, na spomeniku nema imena poginulih Albanaca. U Zvečanu je porodicama poginulih u bombardovanju dodeljena novčana pomoć od 15.000 dinara.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici je za podne najavljena i protesna šetnja od glavnog Ibarskog mosta do nekadašnje zgrade SUP-a koja je uništena u bombardovanju 1999. godine, a na čijem mestu je sada zgrada Filozofskog fakulteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track