PLAVI DELFIN 2016: Rečna flotila izvela gađanje na poligonu Titel
Foto: Ministarstvo Odbrane

Pokazali kako se štiti unutrašnji plovni put

PLAVI DELFIN 2016: Rečna flotila izvela gađanje na poligonu Titel

Društvo -

TITEL - U okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“ pripadnici Rečne flotile danas su na Privremenom artiljerijskom poligonu „Titel“ izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem pod nazivom „Plavi delfin 2016“.

Proigravajući sekvencu zaštite unutrašnjeg plovnog puta i podrške dejstvima sopstvene pešadije, združenim protivbrodskim artiljerijskim i mitraljeskim dejstvima, nišandžije na brodskim protivavionskim topovima izvršili su zajednička gađanja ciljeva na vodi, uz obalu i na kopnu uz istovremeno angažovanje grupe brodova što iziskuje vrhunsku obučenost ne samo nišandžija već celokupne posade broda.

Ronioci 93. ronilačke čete, angažovani tokom vežbe na izviđanju plovnog puta i ostvarivanja kontakta sa neprijateljem, prikazali su spasavanje iz rečnih talasa ranjenog člana posade broda.

Vežbu, kojom je rukovodio kapetan bojnog broda Venko Mehandžiski načelnik štaba Rečne flotile, sa palube komandnog broda „Kozara“ pratili su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i deo starešina iz rukovodstva komadno-taktičke vežbe „Morava 2016“.

- Današnjom vežbom prikazani su podrška Kopnene vojske i izvođenje napadne operacije u sklopu unutrašnjih plovnih puteva. Taktički rad svih brodova i posada u sastavu Rečne flotile bio je vrlo dobar.

Kao lice iz rukovodstva vežbe „Morava 2016“, u potpunosti sam zadovoljan viđenim i s ponosom ističem da je celokupna vežba izvedena vrlo dobro. Rekao je brigadni general Marinko Pavlović načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije.

Nakon uspešno izvedenih gađanja, uvežbavanje pripadnika Rečne flotile nastaviće se četrdesetak kilometara uzvodno rekom Tisom na poligonu „Taraš“ u blizini Zrenjanina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track