Pogledajte kako su 1944. postavljali petokrake, a ostavljali i ustaške oznake
Foto: Printskrin FB

Slika i prilika rata

Pogledajte kako su 1944. postavljali petokrake, a ostavljali i ustaške oznake

Društvo -
Fotografija koja kruži svim društvenim mrežama prikazuje dva vojnika obučena u ustašku uniformu sa oznakama 369. Vražije divizije od kojih se jednom vidi legionarski našivak na rukavu, a petokraka na kapi koju nosi

BEOGRAD - Na društvenoj mreži Fejsbuk nedavno se pojavila slika legionara iz 369. ustaške Vražije divizije koji su sa simbolima NDH navodno prešli u partizane.

Slika koja kruži svim društvenim mrežama navodno prikazuje dva vojnika obučena u ustašku uniformu od kojih se jednom vidie legionarski našivak na rukavu, a petokraka na kapi koju nosi na glavi.

Podsetimo do preobrata je došlo kada je veliki broj boraca kvislinških jedinica uvideo da se bliži slom sila Osovine i odlučio da prebegne u partizane i time spasu kožu od odgovornosti za saradnju sa okupatorom.

Legionari iz 369. divizije (Vražje divizije) po prelasku u partizane...legionarski našivak na rukavu, petokraka na...

Posted by Драган Мијатовић on уторак 20. октобар 2015.

Prema nekim istorijskim podacima navodno su partizani uspeli prilikom ulaska u Srbiju da skupe 30-35.000 boraca, a tu se prema nekim istraživačima navodno svrstava i oko - 3.000 Bugara, - 1.000 Makedonaca, - 500 Albanaca, - 1.500 Crnogoraca, - 3.000 muslimana, - 1.000 Hrvata, - 1.500 Italijana.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track