POHVALE IZ NEMAČKE: Srbija mudro reagovala na migrantsku krizu
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upoznati sa aktuelnom situacijom

POHVALE IZ NEMAČKE: Srbija mudro reagovala na migrantsku krizu

Društvo -

Nemačka veoma ceni to što je Srbija sa oprezom i veoma mudro reagovala na migrantsku krizu, izjavio je danas u Beogradu opunomoćenik za osnovna pitanja EU, zajedničke politike i stratešku koordinaciju Peter Ptasek.

On je nakon razgovora sa državnim sekterarom Ministarstva rada Nenadom Ivaniševićem i komesarom za izbeglice Vladimirom Cucićem, rekao da zna da je Srbija ima centralnu ulogu u migrantskoj krizi, te da je u našu zemlju došao da se upozna sa aktuelnom situacijom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ivanišević je istakao da je Srbija migrantsku krizu rešavala zajedno sa drugim zemljama na balkanskoj ruti i Nemačkom, kao najvećim primaocem azilanata. Ivanišević je, nakon razgovora sa Ptasekom, rekao da Srbija želi da razgovara o budućim scenarijima.

"Hoćemo i ovog maja da razgovaramo sa svim relevantnim činiocima o svakom mogućem budućem scenariju. Poruke koje dolaze iz Turske o sporazumu koji je zaključen, mogu delom da nas i zabrinu i hoćemo da predvidimo eventualne mogućnosti”", naveo je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ivanišević kaže da odgovorno tvrdi da je Srbija sigurno najhumanija i najorganizovanija zemlja u prihvatu izbeglica. “

"Ono što će biti naše pitanje je i pitanje readmisije, hoćemo da razgovaramo i o readmisiji naših građana, što je redovan proces koji se dešava u dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, da bi Srbija i u tom delu mogla da bude apsolutno spremna"”, rekao je Ivanišević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja