MUHIKA TEŠKO BOLESTAN: Ne znam šta mogu da očekujem, ali boriću se dok imam snage TUŽNA VEST ZA ČUVENOG PREDSEDNIKA
Foto: Daniel RAMALHO / AFP / Profimedia

dijagnoza

MUHIKA TEŠKO BOLESTAN: Ne znam šta mogu da očekujem, ali boriću se dok imam snage TUŽNA VEST ZA ČUVENOG PREDSEDNIKA

Planeta -

Hose Muhika, bivši predsednik Urugvaja poznat po svojoj smeloj socijalističkoj agendi, otkrio je u ponedeljak da mu je dijagnostikovan rak jednjaka.

Muhika, koji ima 88 godina, rekao je da mu je tumor otkriven tokom rutinskog pregleda prošlog petka i dodao da dijagnoza otežava njegove zdravstvene probleme jer takođe pati od autoimune bolesti.

- Ovo je očigledno veoma komplikovano i dvostruko u mom slučaju - rekao je bivši predsednik na konferenciji za novinare i dodao da ne zna šta može da očekuje i da će se boriti dok ima snage.

Muhika, nekadašnji marksistički gerilac, upravljao je Urugvajem od 2010. do 2015. godine. Tokom mandata uložio je velike napore da liberalizuje urugvajske zakone. Njegova vlada je bila najpoznatija po legalizaciji istopolnih brakova u pretežno rimokatoličkoj zemlji i po tome što je Urugvaj postala prva nacija na svetu koja je u potpunosti legalizovala korišćenje marihuane u rekreativne svrhe.

Hose Muhika je stekao simpatije širom sveta zbog svoje skromnosti.

Tokom mandata živeo je u staroj kući i vozio vremešnu "bubu" zbog čeka je dobio nadimak "najskromniji predsednik" na svetu.

Srpski reditelj Emir Kusturica snimio je dokumentarni film o Muhiki dok je od predsednika republike Srpske Milorada Dodika dobio orden.

Bonus video:

02:46

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track