POMAMA ZA NEKRETNINAMA NA MORU: Zbog Srba stanovi u Grčkoj skuplji 40 odsto
Foto: Shutterstock

Istresli slamarice

POMAMA ZA NEKRETNINAMA NA MORU: Zbog Srba stanovi u Grčkoj skuplji 40 odsto

Društvo -

Osim kuća i apartmana, srpski državljani sve više na Halkidikuju i u Solunu kupuju i hotele. Mušterije su mahom gastarbajteri ili imućniji Beograđani

Pomama Srba za kupovinom stanova i kuća u Grčkoj ne jenjava ni ove godine, pa su zbog sve veće tražnje i sve manje ponude kvalitetnih nekretnina cene skočile do 40 odsto.Osim stanova i kuća, srpski državljani sve više u Grčkoj kupuju i hotele, a mušterije su u oba slučaja većinom gastarbajteri ili imućniji Beograđani. Ima pojedinaca koji su do sada pazarili i dve-tri nekretnine, tvrdi za Kurir Ana Pavlica Majorov.

- Potražnja je veća za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ima onih koji kupuju drugi ili treći stan, a prodaju jedino oni koji hoće da kupe veći. Najviše se traže nekretnine u oblasti Soluna i Halkidikija. Na poluostrvu Kasandra najtraženije su nekretnine u mestima Polihrono, Hanioti i Pefkohori. Problem je što je ponude sve manje, pa su cene porasle za oko 40 odsto. Ono što je pre godinu dana koštalo 15.000-16.000 evra sada košta 25.000-30.000 - kaže Ana.Ona ističe da je trenutno za kupovinu najpovoljnije mesto Epanomi, na početku Halkidikija, gde se stan od 30 kvadrata odmah uz more može kupiti po ceni od 16.000 evra pa naviše.- Za 75.000 evra u Perei, u centru grada, može se kupiti stan od 120 kvadrata, a za iste pare može se pazariti svega 90 kvadrata negde na periferiji Niša. Sve više kupaca iz Srbije želi da kupi hotele. Ima dosta onih koji bi hteli da otvore kafiće ili radnje za prodaju suvenira, ali to je za naše građane komplikovano jer su potrebne garancije minimum 65.000 evra, zbog toga što nismo u EU - ističe Pavlica Majorov.Agent za nekretnine Katarina Lazarević ipak upozorava da treba dobro razmotriti isplativost ulaganja u Grčkoj:- Ono što zaista vredi u Solunu košta mnogo, kao i ovde. Ljudi brzopleto ulaze u nešto što nije provereno, a kupovina se ne isplati ljudima koji rade, pa tamo mogu da borave najviše dva puta godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja