SPREMITE SE ZA JAČU PROMENU VREMENA: Ove delove Srbije pogodiće OLUJNI udari vetra i do 100 km/h, stižu i GRMLJAVINSKE NEPOGODE
Foto: Petar Aleksić

SPREMITE SE ZA JAČU PROMENU VREMENA: Ove delove Srbije pogodiće OLUJNI udari vetra i do 100 km/h, stižu i GRMLJAVINSKE NEPOGODE

Društvo -

Jučerašnji dan doneo je Srbiji sunčan i letnji dan, uz jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima. Veoma slično vreme očekuje se i narednih dana, ali će od četvrtka uslediti jača promena vremena.

Srbija će se i narednih dana nalaziti između snažnog anticklona sa istoka i ciklona sa zapada, pa će usled izraženo gradijenta pritiska biti vrlo vetrovito.

Sve do četvrtka širom Srbije duvaće jak i vrlo jak jugoistočni vetar, na jugu Banata, u Podunavlju i na planinama sa olujnim udarima od 80 km/h, na području Vršca i do 100 km/h.

Dakle, pored juga Banata i Podunavlja, veoma vetrovito očekuje područje Braničevskog okruga, Pomoravlje, Vojvodinu, Beograd, Mačvu, ali i područja u brdsko-planinskim predelima.

S obzirom na to da se očekuje visok vazdušni pritisak, sve do srede očekuje se sunčano, ali i relativno toplo, uz temperature i iznad 25°C.

vetar, hladno, zahlađenje, vetrovito, ilustracija
foto: Zorana Jevtić

U utorak će nešto svežije biti na istoku Srbije, uz povećanje oblačnosti iz oblasti Bugarske i Rumunije.

U sredu se očekuje slabljenje delovanja anticklon nad Srbijom, uz osetniji pad vazdušnog pritiska i to će biti uvod u jaču promenu vremena koja će nam doneti početk maja, pre svega od četvrtka.

Već u sredu posle podne u južnim i zapadnim, a do večeri i u centralnim predelima ponegde se očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Od četvrtka do subote u Srbiji će biti vrlo nestabilno i promenljivo oblačno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za kratkotrajne i lokalne grmljavinske nepogode i oluje sa gradom i obilnijim pljuskovima.

vetar, hladno, zahlađenje, vetrovito, ilustracija
foto: Zorana Jevtić

Temperatura će biti u postepenom padu i subota će biti najhladniji dan u sedmici, maksimalna temperatura u većini predela biće ispod 20°C.

Prema trenutnim prognozama za Vaskrs se očekuje promenljivo oblačno u većini predela suvo vreme. Maksimalna temperatura biće u većini predela oko 20°C.

Početak sledeće sedmice doneće kratkotrakno otopljenje, ali već nakon 8. maja stiže novo zahlađenje sa čestom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a takvo vreme zadržalo bi se bar do sredine maja.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

00:15

Pljuskovi u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track