PRETI OPASNOST OD POPLAVA: Evo šta je uzrok lošeg vremena u Srbiji!
Foto: Dragana Udovičić

Meteorolozi otkrivaju

PRETI OPASNOST OD POPLAVA: Evo šta je uzrok lošeg vremena u Srbiji!

Društvo -

Zbog očekivanih obilnijih padavina tokom noći, izazvanih Đenovskih ciklonom koji se približava Srbiji moguć je porast vodostoja na više reka, kao i manja lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima, izjavio je večeras hidrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković.

On je za agenciju Beta rekao da se radi o za ovo doba godine uobičajnim vremenskim prilikama i pojavama da je RHMZ preventivno upozorio i nadležne i javnost.

Vladiković je naveo i da se Đenovski ciklus javlja dva puta godišnje, u proleće i na jesen, a da nastaje oko Đenovske rivijere, između Italije i Francuske.

"Dok stigne, preko Italije i Jadranskog mora do Srbije uobičajno je da oslabi, ali očekujemo, tokom noći i sutra veću količinu padavina", rekao je on.

Vladiković je dodao i da je RHMZ obavestio nadležene u Srbiji o prognoziranim padavinama i da je u kontaktu i sa Sektorom Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

"Večeras, tokom noći i sutra u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se od 20 do 50 milimetara kiše, lokalno i više, naročito na istoku", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), "vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava".

Umeren i veći porast vodostaja prognoziran je i na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), kao i Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

"Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja", naveo je RHMZ koji je za sredu, 4. maj prognozirano je postepeno slablјenje padavina.

Povodom najavljenih obilnijih padavina reagovala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je ranije danas pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu preventivne mere i budu spremna da reaguju u slučaju poplava.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je saopštilo da je Mihajlovićeva pozvala nadležne iz tog resora da preduzmu sve plansko-preventivne mere kako bi reagovali u skladu sa razvojem situacije, jer velika količna padavina može oštetiti saobraćajnu infrastrukturu i objekte u izgradnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track