ZAŠTO VIŠE NE VERUJEMO METEOROLOZIMA: Evo zašto se njihove najave više ne ostvaruju kao ranije
Foto: Accuweather Printskrin

Pogrešne najave vremena

ZAŠTO VIŠE NE VERUJEMO METEOROLOZIMA: Evo zašto se njihove najave više ne ostvaruju kao ranije

Društvo -
Za razliku do ranijih godina, kada ste bezbedno mogli pred spavanje da odaberete šta ćete ujutru obući za posao, danas bi se takvi planovi mogli nazvati previše ambicioznim

Ako imate utisak da ne možete da se oslonite na vremensku prognozu, evo šta meteorolozi imaju da vam poručeDok građani besne na meteorologe kad ih na ulici uhvati nenajavljeni pljusak, stručnjaci koji se bave proučavanjem atmosfere tvrde da su njihove metode sve pouzdanije, a prognoze mnogo preciznije.

Proteklog vikenda ste napravili grešku ako ste, vodeći se najavljenom temperaturom od 36 stepeni, otišli na Adu – ukoliko sa sobom niste poneli duks, jer je vreme bilo sve osim “izuzetno sunčanog”.

Za razliku do ranijih godina, kada ste bezbedno mogli pred spavanje da odaberete šta ćete ujutru obući za posao, danas bi se takvi planovi mogli nazvati previše ambicioznim. Mnogo čitalaca nas je zvalo ove i protekle nedelje da se žali na našu prognozu, pa samo zato pozvali “krivce”:

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Tačnost naših procena je 95 odsto, što u prevodu znači da se od 100 slučajeva u 5 pogreši u proceni. Ja svoju decu već 15 godina oblačim u skladu sa vremenskom prognozom i nikada se nisu prehladila! Kada se radi prognoza danas za sutra, preciznost je jako velika i stepen sigurnosti koji je ranije važio za trodnevnu prognozu, danas postoji kod petodnevne", objašnjava meteorolog Branko Bijelić.

Činjenicu da je nekada bezbednije osloniti se na sopstvenu prognozu koja se zasniva na gledanju u nebo, nego onu dobijenu analizom satelitskih snimaka, zato očigledno dugujemo jednom faktoru.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Vremensku prognozu za državnu televiziju radi Republički hidrometeorološki zavod, dok za privatne televizije to čine privatne firme. Vremenska prognoza se ne bazira samo na jednačinama i podacima sa radara i satelita, već i na iskustvu meteorologa, pa otud i razlike u najavama. Kada se tome dodaju različite interpretacije onih koji prognozu prenose, dobijamo kontradiktorne informacije, ali to nikako ne znači da meteorolozi danas lošije rade svoj posao nego pre", napominje Bijelić.

U prilog ovome ide i podatak da je pre 10 godina najavljena temperatura vazduha varirala za 5 stepeni, dok su današnja odstupanja do tri stepena.

"Mnoge proslave, manifestacije i događaji koji zahtevaju određene vremenske uslove planiraju se prema meteorološkim procenama. Primera radi, za letnje festivale meteorolozi i do tri nedelje unapred rade dugoročne prognoze, na osnovu kojih onih planiraju svoju organizaciju. Međutim, pošto atmosferske prilike iznenada mogu da poremete neki faktori sa Antarktika, naše procene se naknadno još jednom revidiraju", priča Bijelić, ističući da su najtačnije prognoze za narednih 48 sati.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track