VARNICE U SKUPŠTINI ZBOG DUALNOG OBRAZOVANJA Jerkov (DS): Na tu decu gledaće kao na luzere! Šarčević: Isto je završio i sadašnji nemački ambasador u Srbiji!
Foto: Marina Lopičić

Kraj rasprave, razmotreno 300 amandmana

VARNICE U SKUPŠTINI ZBOG DUALNOG OBRAZOVANJA Jerkov (DS): Na tu decu gledaće kao na luzere! Šarčević: Isto je završio i sadašnji nemački ambasador u Srbiji!

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je višednevnu raspravu o amandmanima na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, nakon čega je počela razmatranje amandmana na izmene tri zakona iz oblasti obrazovanja.

Poslanici su za četiri dana razmotrili oko 300 amandmana na Predlog zakona o dualnom obrazovanju. U raspravi poslanici vladajuće koalicije isticali su da će novi zakon omogućiti brže zapošljavanje mladih i da predstavlja veliki iskorak, dok su poslanici opozicije oštro kritikvali predložena rešenja i tražili povlačenje zakona.

Vladajuća većina odbacila je navode opozicije da će dualno obrazovanje zapravo biti izrabljivanje učenika i stvaranje jeftine radne snage.

Na kritike opozicije zbog, kako kažu, malih novčanih kazni za kršenje zakona koje se kreću od 5.000 do 100.000 dinara i navoda da se i time vidi da nema brige za decu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će se voditi izuzetno oštra kaznena politika prema direktoru škole ako ministarstvu ne prijavi nasilje nad učenikom.

Na navode poslanice DS Aleksandre Jerkov da se u Nemačkoj na decu koja idu na dualno obrazovanje gleda kao na neke luzere, gubitnike koji nemaju pravo na dalje školovanje, Šarčević kaže da je vrlo hrabro reći da su 60 odsto omladine u Nemačkoj ili 70 odsto dece u Švajcarskoj luzeri.

- Mogu da vam kažem da je sadašnji nemački ambasador u Srbiji završio dualno obrazovanje, kao i prethodni švajcarski ambasador, kao i generalni direktor Simensa - rekao je Šarčević.

U nastavku rada, poslanici su započeli raspravu o 106 amandmana na izmene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Skupština treba da razmotri i 203 amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i 176 izmene Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U raspravi, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će vlada 1. janura 2018. doneti uredbu koja će utvrditi koji je to opasan rad koji se ne preporučuje deci u bilo kojim okolnostima, pa i u obrazovanju.

On je rekao da model dualnog obrazovanja nije prepisan od Nemaca, Švajcaraca ili Austijanaca, te da neće biti nikave brzine jer će se zakon primenjivati od školske 2019/2020. Šarčević je rekao da je 200 kompanija ispunilo uslove i kriterijume za uključivanje u dualno obrazovanje koje za sada ima 19 profila.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Snimak iz kabineta Maje Gojković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track