VUČIĆ DOPUTOVAO U BAKU: Prvi razgovor sa predsednikom Azerbejdžana (FOTO)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

poseta

VUČIĆ DOPUTOVAO U BAKU: Prvi razgovor sa predsednikom Azerbejdžana (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Baku, glavni grad Azerbejdžana gde će boraviti u dvodnevnoj poseti.

Sa srpskim predsednikom u Bakuu su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u skladu sa sadržajem posete, koji jeste politički, ali, budući da dve zemlje nemaju otvorena pitanja, pre svega ekonomski.

Po dolasku u Baku delegacija se odmah uputila u predsedničku palatu Zugulba gde će Vučića dočekati predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tokom posete Vučića predviđeno je potpisivanje više bilateralnih dokumenata, uključujući Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između Srbije i Azerbejdžana na koji će potpis staviti predsednik Srbije i Alijev. Pored toga, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov azerbejdžanski kolega Oktaj Širalijev potpisaće Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke.

Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstava pravde dve države potpisaće ministri Kuburović i Fikret Mamadov. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovoć i ministar poljoprivrede Azerbejdžana Inam Karimov potpisaće Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mihajlović će sa azerbejdžanskim ministrom transporta, komunikacija i visokih tehnologija Raminom Guluzadeom potpisati Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum o vazdušnom saobraćaju. Predviđeno je da se potom Vučić i Alijev obrate medijima. Kasnije tokom dana azerbejdžanski premijer Novruz Mamadov će prirediti svečani ručak za srpsku delegaciju dok će uveče predsednik Ilham Alijev prirediti svečanu večeru.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Drugog dana posete Vučić će prvo položiti venac na Spomenik lideru nacije Hejdaru Alijevu (ocu aktuelnog predsednika), kao i na Spomenik palim borcima. Zatim će se sastati sa predsednikom Narodne skupštine Azerbejdžana Oktajom Asadovim.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je planirano, Vučić će prisustvovati otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu, gde će mu biti uručen i počasni doktorat.

Predsednik Srbije će obići i spomenik Nikoli Tesli u Bakuu i položiti cveće.

Boravak u Azerbejdžanu biće prilika i za susret sa tamošnjim privrednicima.

Posetu Bakuu Vučić završava obilaskom nove zgrade srpske ambasade i Starog grada.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track