STAĆE CELA SRBIJA I SRPSKA 23. MAJA! Sav naš narod biće uz predsednika Vučića dok bije TEŠKU i NAJVAŽNIJU bitku u Njujorku!
Foto: AP Jason Decrow, Shutterstock

sednica generalne skupštine un

STAĆE CELA SRBIJA I SRPSKA 23. MAJA! Sav naš narod biće uz predsednika Vučića dok bije TEŠKU i NAJVAŽNIJU bitku u Njujorku!

Politika -

Sednica Generalne Skupštine UN o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, koja je, posle dva odlaganja, zakazana za 23. maj, po svoj prilici biće jedan od najtežih i najvažnijih političkih momenata za Srbiju i ceo naš narod. Bitka koju će u ime naše države i naroda iz Srbije i Republike Srpske, voditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće, očigledno, biti nimalo laka, ali predaje, kako je najavio šef države, nema i neće biti!

Predsednik Vučić pružiće adekvatan odgovor onima koji bi da naš narod proglase genocidnim, a dok on u Njujorku bude vodio jednu od najvažnijih diplomatskih borbi, gotovo je sigurno da će na tih nekoliko sati stati i cela Srbija i RS. Svaki naš građanin iz Srbije i Republike Srpske koji razume koliko je to istorijski važan trenutak za očuvanje naših nacionalnih interesa, biće, i treba da bude, tog 23. maja, uz srpskog šefa države i pratiće njegovu bitku.

Da će naša borba biti snažna, najavio je nedavno i predsednik Vučić.

- Idem u Njujork pošto onima koji bi želeli da optuže Srbiju kao genocidni narod neko mora da pruži odgovor - poručio je predsednik Srbije.

Istakao je da naša delegacija u Njujork ide s najjačim timom, u kojem će biti i ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, da bismo pokazali, kako je rekao, ozbiljnost, odgovornost i da bismo pokazali koliko nam je stalo da uradimo najbolji mogući posao.

- Kao što sam obećao, mnogo će da ih boli glava od svega što ću da radim u Njujorku, boleće ih glava kao što nas bole i srce i duša za ono što oni nama rade sa ovim rezolucijama. Ono što je obećano, biće ispunjeno. I u jednom i u drugom slučaju - kazao je Vučić.

Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske za Kurir ocenjuje da je svojim diplomatskim delovanjem Srbija bukvalno ponizila najveće svetske sile, što je značajno za sve Srbe.

Nenad Stevandić
foto: Printscreen/X

- Činjenica je da nikada jedna malobrojnija zemlja nije dva puta ponizila najveće svetske sile koje preko NATO, MMF, Svetske banke vladaju svetom i koje su uspele da samo 50 zemalja privole da nevoljno glasaju za tu trik rezoluciju o Srebrenici. Takođe je činjenica da se u svetu uvidelo, a Srbija je razbila taj stereotup, da postoji potpuni krah međunarodnog prava i morala. Takođe se pokazalo da BiH nije tražila tu rezoluciju jer je nijedna institucija nije izglasala, već je u pitanju takozvana trik rezolucija koja ima političke namere, da nas NATO kišobran usisa protiv naše volje za šta koriste razne batine, a ova rezolucija je suštinska batina - naglašava Stevandić.

Takođe, dodaje, takve vrste politika koje sanjaju da u BiH ponove modele kosovskog premijera Aljbina Kurtija na Kosovu, moramo da nazivamo zločinačkim politikama.

- Kurti ima gori stav o Srbima nego što je imao Hitler o jevrejima, imajući u vidu da ne dozvoljava čak ni srpsku pozorišnu predstavu na Kosovu. Ovo je otvoreni fašizam protiv koga se mora boriti - kaže Stevandić.

Da je ova diplomatska borba predsednika Vučića od izuzetnog značaja za čitav srpski narod, gde god on živeo, ocenjuje za Kurir profesor FPN Milan Petričković.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

- Mnogo je značajno što predsednik Vučić na sve načine vodi bitku protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici za sve Srbe, gde god oni živeli, i od presudnog je značaja upravo zbog planetarnog pozicioniranja koje se trenutno dešava. Svi Srbi jasno treba da daju svoju podršku ovoj borbi jer posledice ideje o rezoluciji, ne daj bože ako bude usvojena, su ogromne. Nije pritom slučajno što se ona već ne znam koji put odlaže jer se suština tih diplomatskih zbivanja odvija mimo javnog mnjenja - ukazuje Petričković.

- Jako je zato značajno što se blokira njeno izglasavanje ili ako ništa odlagaže, i to je veliki uspeh jer sama činjenica da rezolucija nije prošla iz prvog puta u značajnoj meri slabi njenu težinu. Ovako, samo prolongioranje rezolucije i otvaranje pitanja zahvaljujući diplomatskom radu predsednika Vučića je od velikog značaja za sve Srbe u celom svetu. Važno je da se učini sve što je moguće da se ukaže da nema jedinstvene osude, već da se otvara pitanje te rezolucije jer u slučaju njenog izglasavanja bi to bio strahovit udarac za budućnost srpskog naroda u smislu neke stigme, odnosno satanizacije i bila bi dodatni davljenički kamet oko vrata našeg naroda - jasan je Petričković.

Bonus video:

03:53

PRITISCI BEZ PRESEDANA ZBOG REZOLUCIJE O SREBRENICI: Ana Brnabić za Kurir o velikoj diplomatskoj borbi predsednika Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track