icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

BRUKA: Marković državnim parama kupio 2.616 svojih knjiga

Ministar arčio narodne pare

BRUKA: Marković državnim parama kupio 2.616 svojih knjiga

Politika
Predrag Marković od svog preduzeća „Stubovi kulture - Vreme knjige“ kupio štivo u vrednosti od oko 1,2 miliona dinara

BEOGRAD - Ko nije za sebe...

 

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva sredinom ove godine kupilo je 2.616 knjiga, odnosno 24 naslova, u vrednosti od 1.171.903,12 dinara, od izdavačkog preduzeća „Stubovi kulture - Vreme knjige“, čiji je vlasnik bio tadašnji ministar Predrag Marković, piše sajt Pištaljka.

 

Podmetnuo potpis

 

Odluku o izboru ovog preduzeća potpisao je lično ministar Marković, a ugovor i rešenje o prenosu sredstava ministrovoj firmi potpisala je tadašnja državna sekretarka Snežana Stojanović Plavšić.

 

Ugovor o nabavci knjiga, koje je ministarstvo budžetskim novcem otkupilo od ministrove firme za potrebe biblioteka u Srbiji, potpisan je 17. aprila i u tom ugovoru navodi se da ministarstvo zastupa ministar Predrag Marković, a ministrovu izdavačku firmu direktorka Vesna Tešić.

 

Međutim, na mestu na kome je bilo predviđeno da potpis stavi ministar Marković, umesto njega to je učinila tadašnja državna sekretarka i funkcionerka stranke G17 plus Snežana Stojanović Plavšić.
Bivši ministar Predrag Marković kaže za Kurir da samo ministar ili državni sekretar može da potpiše takvu odluku.

 

Krive mu biblioteke

 

- Ta odluka nije moja, već je to odluka komisije. Za vreme dok sam ja bio ministar postojala su dva konkursa za izbor knjiga. Na prvom konkursu nije bila pomenuta izdavačka kuća, a posle toga biblioteke su insistirale da se i ona nađe na spisku. Biblioteke same biraju knjige, postoji komisija koja takve odluke donosi, a ministarstvo samo potpisuje zbirnu odluku. Stotine izdavača u tom procesu učestvuje i sve je na tom konkursu javno i transparentno, niko nije imao nikakvu primedbu - kaže Marković, koji je inače vlasnička prava u toj firmi preneo u martu 2011. godine na Vesnu Tešić Milovanović.

 

Savet: Odgovoran ministar
Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže:- Nadležno ministarstvo ne treba da sprovodi nabavku od privatne firme ministra, bez obzira što on sam ne odlučuje o tome nego neka komisija.

 

Ministarstvo: O tome ne  odlučuje ministar!

 

Iz Ministarstva kulture rekli su nam da ministar samo potpisuje odluku komisije.- Komisija priprema uži spisak naslova i izdavača, koji potpisuju članovi komisije. Uži spisak Narodna biblioteka Srbije šalje svim javnim bibliotekama koje biraju naslove i broj primeraka koje žele. Narodna biblioteka Srbije objedinjuje pristigle zahteve biblioteka prema naslovu i broju primeraka koje su izabrale i sačinjava tabelu sa naslovima, koja čini sastavni deo odluke koju potpisuje ministar - kažu oni.

 

 

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...