OBUSTAVA POSTUPKA: Haški tribunal odložio na neodređeno vreme suđenje Goranu Hadžiću
Foto: Fonet

Razlog zdravstveno stanje optuženika

OBUSTAVA POSTUPKA: Haški tribunal odložio na neodređeno vreme suđenje Goranu Hadžiću

Politika -
Odluka o obustavi postupka na neodredjeno vreme protiv Gorana Hadžića u Haškom tribunalu doneta je 24. marta, izjavio je Frans presu advokat Zoran Živanović

BEOGRAD - Haški tribunal suspendovao je na neodredjeno vreme sudjenje bivšem političkom lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, koji je prošle godine pušten na privremenu slobodu zbog njegovog zdravstvenog stanja, izjavio je danas Hadžićev advokat.

"Odluka o obustavi postupka na neodredjeno vreme protiv Gorana Hadžića u Haškom tribunalu doneta je 24. marta", izjavio je Frans presu advokat Zoran Živanović i dodao da nije obavešten da se tužilaštvo, koji je imalo rok do četvrtka, žalilo na tu odluku.

Živanović je rekao da odluka Tribunala znači da će sudjenje, započeto u oktobru 2012. godine, biti nastavljeno ukoliko se poboljša zdravstveno stanje optuženika. Hadžić (57) kojem je otkriven tumor na mozgu, pušten je u aprilu 2015. godine na privremenu slobodu radi lečenja. Od tada on živi u Novom Sadu.

Hadžića su, kao poslednjeg optuženog u bekstvu, vlasti Srbije uhapsile u leto 2011. Sudjenje je počelo u oktobru 2012. i prekinuto je u oktobru 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je tada precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest "u završnoj fazi".

On se u optužnici tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track