DAČIĆ: Bez Specijalnog suda za zločine na Kosovu nema pomirenja
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

formiranje važno za Srbiju

DAČIĆ: Bez Specijalnog suda za zločine na Kosovu nema pomirenja

Politika -
Za nas je to jedno od centralnih pitanja, nema pomirenja bez otkrivanja onih koji su počinili zločine, rekao je Dačić

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne očekuje da će formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova proteći bez problema, ali je naglasio da je njegovo formiranje veoma važno za Srbiju.

"Za nas je to jedno od centralnih pitanja, nema pomirenja bez otkrivanja onih koji su počinili zločine", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Dačić je podsetio da je Kosovo preuzelo obavezu da formira taj sud uz pomoć Evropske unije, iako je prvobitno planirano da taj sud osnuju Ujedinjene nacije.

"Negovim formiranjem završiće se i faza velikog međunarodnog pritiska na Kosovo", ocenio je Dačić.

Skupština Kosova na danas zakanoj sednici razmotriće predlog amandmana na Ustav Kosova koji će omogućiti donošenje zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, a na osnovu izveštaja Saveta Evrope.

Agencija Beta nije mogla da dobije zvanične potvrde da će se danas a istoj ili drugoj vanrednoj sednici razmotriti i Predlog zakona o specijalnom sudu, kako je ranije bilo nezvanično najavljeno.

Amandamani i zakon treba da budu usvojeni sa glasovima 120 poslanika Skupštine Kosova i dvotrećinskom većinom glasova 20 poslanika manjinskih zajednica.

Protiv usvajanja amandmana i zakona će glasati poslanici opozicionih stranaka - "Samoopredeljenja", Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Stranke na vlasti ne mogu da računaju ni na sve glasove svojih poslanika, pošto među poslanicima Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova ima onih koji su najavili da neće glasati za usvajanje amandmana i zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track