DSS: Umesto putne mreže u Srbiji, prioritet Vlade razvoj putnih pravaca prema Albaniji
Foto: Nebojša Mandić

Suprotno interesima Srbije

DSS: Umesto putne mreže u Srbiji, prioritet Vlade razvoj putnih pravaca prema Albaniji

Politika -
Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da Vlada Srbije sa drskom upornošću odbija da javnosti odgovori čime je rukovođena da izmeni ranije utvrđene infrastrukturne prioritete Srbije

BEOGRAD - DSS u saopštenju ističe da, umesto formiranja trougla autoputne mreže u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i izgradnje puteva u Istočnoj Srbiji, Mačvi, Sremu i Banatu, u priritete uvrštava regionalne projekte saobraćajne infrastrukture, u vrednosti od oko 5 milijardi evra, koji treba da podstaknu razvoj putnih pravaca prema Albaniji. Autoput Niš-Priština-Drač, pruga Beograd-Podgorica-Skoplje-Tirana i autoput Beograd-Podgorica-Tirana su projekti čija je realizacija isključivi interes zagovornika ideje tzv. Velike Albanije i u direktnoj suprotnosti sa interesima Republike Srbije i njenih građana, ocenila je DSS.

Prema oceni DSS, Vlade Srbije umesto da da jasan odgovor na to pitanje, stigao je odgovor sa Bledskog strateškog foruma. skupa na kojem je učestvovao i predsednik srpske Vlade. Tasj odgovr glasi: zemljama zapadnog Balkana „sada su potrebni konkretni projekti, naročito u oblasti infrastrukture, koji će pospešiti njihove evroatlantske integracije“.

Ne više samo evrointegracije, već evroatlantske, NATO integracije, upozorila je DSS. Priznavanje nezavisnosti Kosova i ispunjavanje svih drugih zahteva Brisela i Vašingtona suprotnih interesima Srbije, među kojima je i izgradnja saobraćajnica prema Albaniji, kao i puzeće uvlačenje Srbije u NATO, to je politika ove Vlade kojoj treba stati na put, naglasila je DSS u saopštenju.

Mostić kod Koceljeve kao uspeh Vlade

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da nema jasnijih i verodostojnijih dokaza o neuspešnosti politike i rezultata srpske vlade i njene nesamostalnosti od svečanog otvaranja, kako se navodi, mostića u opštini Koceljeva i prikazivanja ishoda revizije aranžmana Srbije i MMF-a.

"Predsednika vlade bilo koje normalne i uspešne države bila bi sramota da se medijski promoviše otvaranjem mostića dužine 24 metra i kačenjem na vrat 'čika Slavka' i dece koja su prvog školskog dana, umesto u školu, dovedeni da mu se poklone na tom grandioznom - 24 metara dugom građevinskom objektu", navodi se u saopštenju DSS-a.

Ta stranka je dodala da bi premijera bilo koje normalne i uspešne države bilo sramota da se hvali rezultatima postignutim na planu stabilizacije javnih finansija i pozitivnom ocenom MMF-a koji su, kako smatraju u DSS-u, ostvareni "beskrupuloznom pljačkom penzionera i osiromašenjem građana".

"MMF je sa svoje strane, pozitivno ocenjujući rezultate srpske vlade u sferi fiskalne konsolidacije i ističući jedinu zamerku da vlada sporo sprovodi privatizaciju državih preduzeća, potvrdio da dirigujući srpskom vladom želi da ostvari dva cilja: zaštitu poverilaca kojima Srbija duguje i privrednu kolonizaciju Srbije, kojom će da joj se trajno oduzme sloboda i mogućnost ekonomskog oporavaka", dodaje DSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track