IZGRADNJA SLEDEĆE GODINE: Vučić, Rama i Mustafa o auto-putu Niš-Priština-Tirana-Drač
Foto: Beta

Samit u Beču

IZGRADNJA SLEDEĆE GODINE: Vučić, Rama i Mustafa o auto-putu Niš-Priština-Tirana-Drač

Politika -
Premijer Srbije je rekao da Srbija može da počne radove na izgradnji deonice od 77 kilometara već krajem 2016. godine i istakao važnost saradnje evropskih institucija sa vladama regiona radi što bržeg početka radova

BEČ/BEOGRAD - Premijeri Srbije, Albanije i Kosova, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Isa Mustafa razgovarli su danas u Beču o izgradnji autoputa Niš - Priština - Tirana - Drač. Na sastanku posvećenom realizaciji ovog projekta učestvovali su i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti, evropski komesar za proširenje Johanes Han i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, saopšteno je iz vlade Srbije.

Predsednik EBRD-a Čakrabarti je naglasio da je potrebno obezbediti slobodan protok robe na ovom putu kako bi projekat bio isplativ. On je predložio sastanak predstavnika zemalja uključenih u projekat sa predstavnicima EBRD i EU, na kojem bi bili definisani načini finansiranja koji neće opteretiti javni dug zemalja nosilaca projekta.

Vučić je rekao da Srbija može da počne radove na izgradnji deonice od 77 kilometara već krajem 2016. godine i istakao važnost saradnje evropskih institucija sa vladama regiona radi što bržeg početka radova. On je naglasio da je taj projekat važan za ceo region, jer će ubrzati protok robe i ljudi, pojačati trgovinsku razmenu i povećati broj turista.

Albanski premijer Rama je kazao da je neophodno da Evropa podrži zemlje Zapadnog Balkana konkretnim projektima. U suprotnom, dodao je, i legitimitet i optimizam koji trenutno vladaju u zemljama regiona, vratiće se kao bumerang, ako se predugo bude čekalo na evropsku podršku, prenosi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track