Nenad Popović: Vlada Srbije nasledila problem zbog ranog potpisivanja SSP!
Foto: Zorana Jevtić

EU na dugačkom štapu

Nenad Popović: Vlada Srbije nasledila problem zbog ranog potpisivanja SSP!

Politika -
Popović je predočio da ni jedna druga zemlja u EU nikada nije potpisala takav sporazum, jer sve zemlje su potpisivale ovu vrstu sporazuma na dan ulaska u Uniju, ili maksimum jednu godinu pre ulaska u punopravno članstvo

BEOGRAD - Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izjavio je danas da ova vlada nije kriva za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) sa EU, koji nanosi štetu domaćoj poljoprivredi i poručio da Vlada Srbije mora hitno da pokrene dijalog sa Unijom da se onemogući prekomeran i nekontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju.

"Nije ova vlada kriva za ovaj S S P. Ovaj problem je nasledila", istakao je Popović i podsetio da je S S P potpisan 2008. godine "i to je verovatno jedan od najlošije ispregovaranih i potpisanih sporazuma u celokupnoj istoriji Srbije, jer je sav isključivo na štetu Srbije".

Popović je predočio da ni jedna druga zemlja u EU nikada nije potpisala takav sporazum, jer sve zemlje su potpisivale ovu vrstu sporazuma na dan ulaska u Uniju, ili maksimum jednu godinu pre ulaska u punopravno članstvo, a Srbija je to pre sedam godina, a nije ušla u EU i pitanje je da li će ući u sledecih 10 ili 15 godina.

"Niko nije imao interesa da se taj sporazum potpiše, niti je EU insistirala tada na tome. To je bila jednostrana primena sporazuma. To je bilo isključivo zbog ličnog, političkog ili nekog drugog interesa, nekoliko pojedinaca", ocenio je lider SNP.

Popović je istakao da ova vlada mora hitno da pokrene proces dijaloga sa EU.

"Ovo je najnormalnija situacija koja se dešava vrlo često sa strane EU i sa drugim državama koje nisu članice. Imali su takve slučajeve i sa Kinom. Imali su takve slučajeve čak i sa SAD i to je jedan najnormalniji proces. Mi imamo S S P s nekima, oni nemaju, ali imaju druge trgovinske sporazume", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, u svim trgovinskim sporazumima ili drugim sporazumima, postoje specijalne klauzule koje regulišu te sporazume, i ukoliko dođe do debalansa tih sporazuma, onda se te klauzule primenjuju.

"U konkretnom slučaju, u S S P-u postoje klauzule 18. 32. 40. i 41. koje i nama, sa jedne strane, a i EU sa druge strane, ukoliko bi mi narušili neki interes EU, daju mogućnost da se pokrene ova procedura i da se na taj način onemogući prekomeran i nekontrolisan uvoz u ovom slučaju konkretno mleka i mlečnih proizvoda", ukazao je Popović i dodao da je, recimo, Srbija narušila neki interes Unije, oni bi sigurno neku od ovih klauzula u ŠP-u aktivirali.

Popović je naglasio da Vlada Srbije, u ovom slučaju ima obavezu, zbog zaštite naših poljoprivrednih proizvođača, da što pre otvori dijalog, da vidimo kako da se ovaj problem reši.

"Jer ova situacija koja se danas dešava, nije u ineresu ni EU, ona je samo u interesu nekih trgovaca iz EU, jer oni svoje proizvode koje ne uspevaju da plasiraju na tržište Ruske federacije, koje im je uvelo sankkcije, sada pod dampinškim cenama, plasiraju ovde na srpsko tržiste".

Popović je naveo da je u poslednjih godinu dana, uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju iz EU povećan šest puta, a samo sira "trapista" - 300 procenata i napomenuo da je još veći problem što su cene tih proizvoda niže od proizvodnih cena domaćih poljoprivrednih proizvođača.

"Tako da proces otvorenog dijaloga, nije nikakav problem, on je možda i težak, on je i mukotrpan, ali on mora da se otvori, kako bi na najbolji mogući način, pomogli ključnim učesnicima na našem tržištu, to su naši poljoprivredni proizvođači i na taj način ih zaštitili", smatra Popović, koji je i uspešni biznismen.

Popović je, ilustracije radi, naveo da naši poljoprivredni proizvođači, inače, imaju subvencije koje su deset do 15 procenata manje, nego njihovim kolegama u EU, a s druge strane, poljoprivredni proizvođači u EU dobijaju srednjoročne i dugoročne kredite, na rok od 10 do 20 godina, sa kamatom od jedan do tri, četiri procenata godišnje, dok naši poljoprivredni proizvođači isključivo kratkoročne kredite, maksimum na godinu dana ili dve, i sa kamatama koej su pet, šest, sedam puta veće nego njihovih kolega iz EU.

"Zato je obaveza Vlade Srbije, da u slučaju kada proizvodi ulaze na naše tržište po dampinškim cenama, zbog loše potpisanog ŠP još 2008. godine, što pre pokrene ovaj dijalog sa EU, i uvede prelevmane ili druge mere zaštite, kako bi omogucila našim poljoprivrednim proizvođačima, da normalno rade, a ne da ih ovaj ŠP, uništava", zaključio je Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track