Vučić u Sloveniji: Srbija u Ukrajini nema stranu
Foto: Tanjug STA

Za mirno rešenje

Vučić u Sloveniji: Srbija u Ukrajini nema stranu

Politika -
Mi ne biramo stranu, imamo jednu zemlju Srbiju i ne ratujemo ni za koga i radimo samo za Srbiju, rekao je premijer

BRDO KOD KRANJA - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Ljubljani da Srbija "ne bira stranu" u ukrajinskoj krizi i da se zalaže za mirno, diplomatsko rešenje sukoba.

"Mi ne biramo stranu, imamo jednu zemlju Srbiju i ne ratujemo ni za koga i radimo samo za Srbiju", rekao je Vučić.On je istakao da minimalan broj državljana Srbije učestvuje u sukobima u Ukrajini, "da se taj broj može izbrojati na prste dve ruke" i ocenio da je od toga napravljen veći problem nego što zaista jeste.

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja, posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, takođe rekao da Srbija kao predsedavajuća OEBS-om sarađuje sa Švajcarskom i Nemačkom, kao prethodnim i budućim predsedavajućim OEBS-a, na pitanju sukoba u Ukrajini i istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i da se zalaže za mirno rešenje putem diplomatije i pregovora.

Vučić je ukazao da je taj problem posebno beznačajan od kako su usvojene dopune Krivičnog zakona, koje predviđaju kažnjavanje onih građana koji učestvuju u ratu u drugim zemljama.

On je ponovio da je to minimalan problem za Srbiju, podestivši da je bilo i da ima zemalja koje su imale daleko veci broj boraca u Ukrajini.

Premijer Slovenije Miro Cerar cestitrao je Vučiću na tome što je Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om i izrazio uverenje da će se Srbija zalagati za mir i svako rešenje mirnim putem.

On je u svoje i ime premijera Srbije pozdravio smirivanje situacije u Ukrajini, ističući da se zalažu sa mirno i diplomatsko rešenje i da su po tom pitanju njegovi i stavovi srpskog premijera identični.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track