(FOTO) ZMIJE PREPLAVILE VLADIČIN HAN: Pešići pronašli SMUKA U VODOKOTLIĆU! Odmah pozvali pomoć!
Foto: Privatna Arhiva

nema razloga za paniku

(FOTO) ZMIJE PREPLAVILE VLADIČIN HAN: Pešići pronašli SMUKA U VODOKOTLIĆU! Odmah pozvali pomoć!

Srbija -

VLADIČIN HAN - Iz vodokotlića porodice Pešić u Vladičinom Hanu u sredu je izvučen neotrovni Stepskli smuk, dugačak više od jednog metra.

Intervenisalo je Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana.

“Porodica je prijavila da je zmija ušla u spoljni WC i nisu znali gde se nalazi. Zavukla se u vodokotlić, uhvaćena je i biće vraćena u prirodno stanište”, objašnjava predsednik Udruženja Vladica Stanković navodeći da je porodica obavestila Udruženje u sredu oko 14 časova.

foto: Privatna Arhiva

Stanković ističe da su se zmije prethodnih dana zbog lošeg vremena primirile, ali sa toplijim vremenom kreću da izlaze i biće aktivnije.

“Razgovaramo sa ljudima kod intervencija kako bi ih oslobodili, jer nije to toliko dramatično, i normalno tokom godine biće takvih intervencija”, napominje Stanković. On ističe da nema razloga za paniku, jer kako kaže zmija nikad ne napada ako je ne ugrozite.

foto: Privatna Arhiva

Predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ objašnjava da su zmije bile u hibernaciji, a da sa toplim vremenom počinju da izlaze da se hrane i pare. Tada mogu da dospeju i na neobična mesta, zbog čega udruženje interveniše gotovo svakodnevno.

foto: Privatna Arhiva

Važno je objasniti deci koliki je značaj gmizavaca u prirodi, da su zmije zaštićena vrsta i u Srbiji i da nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane.

foto: Privatna Arhiva

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana jedino je društvo sa sertifikatom Zavoda za zaštitu životne sredine.

(Kirir.rs/T.Stamenković/Foto: Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALARMANTNO: Srbija leglo zmija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track