HILJADE NIŠLIJA IZGUBIĆE IMOVINU: Zbog duga za parkiranje i grejanje ostaju bez ičega
Foto: N1 Printscreen

Jad i tuga

HILJADE NIŠLIJA IZGUBIĆE IMOVINU: Zbog duga za parkiranje i grejanje ostaju bez ičega

Srbija -
Niška porodica Milenković mora svakom ko dođe da otvori vrata i pusti ga unutra. Stan im je sada kao prodavnica jer svako može da dođe i pogleda stvari koje su stavljene na licitaciju. Stvari se prodaju zbog duga za kazne za parkiranje koje je napravio njihov sin

NIŠ - Zbog dugova javnim preduzećima, najviše Toplani i Parking servisu, hiljade Nišlija moglo bi da izgubi imovinu. Zato u sindikatu zaposlenih na određeno vreme, koji dobija sve veću podršku, traže da se promeni Zakon, obustave sva izvršenja i zaštite socijalno najugroženiji.

Porodica Milenković mora svakom ko dođe da otvori vrata i puste ga unutra. Stan im je sada kao prodavnica."U bilo koje doba dana svako može da dođe i pogleda stvari koje su stavljene na licitaciju", kaže Slavica Milenković.

Stvari se prodaju zbog duga za kazne za parkiranje koje je napravio njihov sin."Meni je ovo noćna mora, nešto sa čime ne mogu da se izborim. Sanjam privatnog izvršitelja. Smatram da nisam kriv zato što imam sina koji je pogrešno parkirao auto", kaže otac Dušan Milenković.Među stvarima koje idu na doboš su i svadbeni pokloni koje su Milenkovići dobili pre 20 godina. Pravo na žalbu - nemaju."Nama rešenje o dugovanju nije dostavljeno, već je samo stavljeno na oglasnu tablu suda. Po Zakonu se to smatra dostavljenim", kaže Dušan.

Njegova supruga Slavica dodaje da jedino tada nisu bili obavešteni, a da je posle toga usledila procedura gde, kako kaže, nemaju nikakva prava ni pravo na žalbu. Dug je tako od 10. 000 dinara narastao na 35.000 koje ne mogu da plate. U Parking servisu nisu želeli da daju izjave, a izvšitelji kažu da je ceo postupak po zakonu.

Nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da je u ovom trenutku samo zbog dugova za grejanje u Nišu spremno 3. 500 izvršenja. Kako raste njihov broj, jača podrška organizacijama koje traže da se Zakon o izvršiteljima menja, a izvršenja obustave.

Inicijativu koja je krenula od Sindikata zaposlenih radnika na određeno vreme podržala su i druga udruženja i NVO."Svaki građanin ove zemlje treba da zna da je možda danas u zgradi suda na nekoj oglasnoj tabli postavljeno nešto protiv njega i da može da izgubi pokretne i nepokretne stvari i da je kriv samim tim što ima decu", kaže Saša Kostić iz Udruženje skupština stanara.

Milenkovići sada čekaju 27. kada bi stvari trebalo da budu prodate. A čije je ime na oglasnoj tabli? Mnogi će za to saznati tek kada im izvršitelji dođu na vrata.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track