POSLE 15 GODINA: Obnovljen spomenik žrtvama fašizma u Kikindi
Foto: Saša Urošev

Posle 15 godina

POSLE 15 GODINA: Obnovljen spomenik žrtvama fašizma u Kikindi

Srbija -
Dan pobede nad fašizmom dostojanstveno obeležen polaganjem venaca na spomenik u centru Kikinde, koji opet krasi prepoznatljiv reljef, ali ne i brojni grafiti i žvrljotine

KIKINDA: Deveti maj, Dan pobede nad fašizmom, u Kikindi je obeležen polaganjem venaca na monumentalni spomenik žrtvama fašizma sa kog su odavno pokradeni svi bronzani delovi i prodati za “šaku dinara”. Za razliku od prethodnih godina kada su mnogim Kikiđanima crveneli obrazi od stida dok su, pored ostalih, vence polagali predstavnici Ruske Federacije, ovoga puta situacija je bila potpuno drugačija, što i priličini 70. godišnjici pobede nad fašizmom.

Zasluge što se spomenik nalazi u novom-starom ruhu, pripadaju Centru kreativnih ideja „Creativia“. Nakon petnaestak godina, spomenik je upristojen i izgleda kao nekad:

-Za razliku od prethodnih nekoliko godina, kad smo u predvečerje obeležavanja Dana pobede, uređivali spomenik i sa njega uklanjali brojne grafite i žvrljotine, sad smo otišli korak dalje. Na mermerne ploče sa kojih su svojevremeno pokradeni svi bronzani delovi, postavili smo prepoznatljive reljefe. Doduše, reljefi nisu od bronze. Izrađeni su od specijalnih folija. Ukoliko se u dogledno vreme steknu uslovi da se ponovo naprave originalni reljefi, ove ćemo ukloniti. Ovaj, ali i svi drugi spomenici, zaslužuju da se prema njima odnosimo sa dostojnim poštovanjem, jer narod koji ne poštuje svoju prošlost, ne može da očekuje svetlu budućnost- izjavio je za Kurir Marko Markovljev, direktor Centra kreativnih ideja „Creativia“.

Nenad Dimitrijević, predsednik kikindskog SUBNOR-a, ali i brojni sugrađani, ushićeni su što spomenik žrtvama fašizma konačno pristojno izgleda:

- Nije nam služilo na čast što je spomenik, koji treba da neguje sećanja na žrtve Drugog svetskog rata, dugo bio zapušten. Nadam se da se ponovo neće naći na meti neodgovornih pojedinaca. Inače, ranijih godina su pokradene biste nekoliko znamenitih revolucionara, a devastirana je i Spomen kosturnice u kojoj počivaju ostaci boraca NOR-a i pripadnika Crvene armije, koji su poginulih tokom završnih operacija za oslobađanje naše zemlje u Drugom svetskom ratu- podsetio je Dimitrijević.

Nekadašnji izgled spomenika
Nekadašnji izgled spomenika

Uređen spomenik internircima

Pre petnaestak dana detaljno je uređen spomenik internircima u centru Kikinde, čiji je autor akademski vajar Slobodan Kojić. U okviru akcije “Cif čisti Srbiju“, pokrenutoj kako bi se uredilo i očistilo deset spomenika širom Srbije, uređeno je zdanje podignuto 1975. godine, u znak sećanja na 46 Kikinđana, koje su nemački fašisti 6. maja 1942. godine internirali u Norvešku.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja