PRIJEPOLJE: Deca ne idu u školu zbog sukoba prevoznika i lokalne vlasti
Foto: Marina Lopičić

Učionice prazne

PRIJEPOLJE: Deca ne idu u školu zbog sukoba prevoznika i lokalne vlasti

Srbija -
Direktorka škole Jelena Dragutinović je precizirala da prethodna tri dana u školu ne dolazi ukupno 53 đaka jer nemaju mogućnost da se prevezu

PRIJEPOLJE - Deca iz Osnovne škole "Mihailo Baković" iz mesta Seljašnica kod Prijepolja, njih 53, već treći dan ne pohađaju nastavu jer privatni autoprevoznik, koji ih je do sada prevozio, zbog nerešenih problema sa lokalnim vlastima odbija da obavlja tu obavezu.

Direktorka škole Jelena Dragutinović je precizirala da prethodna tri dana u školu ne dolazi ukupno 53 đaka jer nemaju mogućnost da se prevezu, a problem je nastao zbog toga što je prevoznik "Autoprevoz Janjušević" počeo da šalje uvećane fakture mimo ugovorenih cena.

"Te račune sam morala da vratim, jer nisu u skladu sa finansijskim planom škole i ne poklapaju se sa ugovorenim iznosima“, rekla je ona danas Tanjugu i dodala da opština redovno izmiruje školi obaveze za prevoz dece.Bogoljub Popadić, otac šestaka ove kuće znanja, kaže da se zajedno sa drugim roditeljima obratio firmi "Autoprevoz Janjušević", kako bi saznali razloge zašto autobus ne saobraća.

"Janjušević nas je saslušao i rekao da autobus ne ide zbog toga što opštinske vlasti nisu izmirile svoje obaveze prema njima“, navodi on i dodaje da su se potom zaputili u opštinsku upravu. Prema njegovim rečima, roditeljima je u opštini rečeno da su sve obaveze prema Janjuševiću izmirene i da ne znaju u čemu je problem.

Član opštinskog veća, Dragan Čičić tvrdi da je opština Prijepolje izmirila sve finansijske obaveze prema Janjuševiću, ali da je ovaj prevoznik prekršio ugovorom predviđene obaveze šaljući uvećan iznos mesečnih faktura za prevoz dece. On je precizirao da je nakon raspisivanja javnog konkursa za javni prevoz potpisan ugovor sa ovom firmom. Ugovorom su bile predviđene cene mesečnih karata i opština je redovno izmirivala sve fakture.

"Prevoznik je počeo samoinicijativno da uvećeva iznose na računima i mi nemamo zakonsko pravo da to plaćamo“, naveo je on u izjavi za Tanjug. Čičić kaže da je za sutra zakazan sastanak sa predstavnicima ove prevozničke kuće i u koliko ne bude postignut dogovor, opština će biti primorana da raskine ugovor sa njom i raspiše novi javni poziv.

"U međuvremenu, ukoliko ne budemo postigli nikakav dogovor, i ukoliko prevoznik ne bude hteo da vozi po dogovorenim iznosima mi ćemo se snaći kako deca ne bi više izostajala sa nastave“, rekao je on. Čičić je rekao da su predstavnici lokalne samouprave već danas imali sastanak sa vlasnicima autobusa iz Prijepolja koji će decu voziti u školu, sve dok se ne izabere novi prevoznik ili postigne dogovor sa Janjuševićem.Inače u preduzeću "Janjušević" niko nije bio raspoložen da daje izjave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track