PROGLAŠENA EPIDEMIJA TRIHINELOZE U UŽICU: 9 pacijenata zadržano na lečenju u Užicu
Foto: Kurir Sanja ćurčić

Uzorke analizira Veterinarski zavod Kraljevo

PROGLAŠENA EPIDEMIJA TRIHINELOZE U UŽICU: 9 pacijenata zadržano na lečenju u Užicu

Srbija -
UŽICE - Epidemija trihineloze proglašena je na teritoriji opštine Čajetina. Epidemiju je danas Zavod za javno zdravlje iz Užica prijavio Institutu „Milan Jovanović Batut“.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Užicu usled zaraze trihinelozom trenutno je devetoro pacijenata, među njima i 3 dece starosti od 12 do 15 godina, dok se oko 150 Čajetinaca, koji su pregledani od subote do danas popodne, vode kao sumnjivi na trihinelozu.

Tokom vikenda u Opštu bolnicu u Užicu sa područja Čajetine i Zlatibora primljeno je 127 pacijenata, od kojih je 7 zadržano na lečenju, kod kojih postoji sumnja da su zaraženi trihinelozom, rekao je ranije danas direktor užičkog Zdravstvenog centra Miloš Božović.

"Epidemiološku situaciju prati Zavod za javno zdravlje Užice. Pretpostavka je kada se radi o prerađevinama u ovom slučaju pršute, dve divlje svinje i pominje se jedan srndać", rekao je Božović. Prema njegovim rečima, od 127 pacijenata koji su se javili zadržano je sedam, od kojih je šestoro odraslih i jedno dete. Božović kaže da se danas očekuju rezultati hospitalizovanih pacijenata, čije su analize poslate na ispitivanja u Veterinarski zavod Kraljevo.

"Na osnovu laboratorijskih nalaza, na osnovu kliničke slike apsolutno postoji sumnja da su zaraženi trihinelozom. Postoji još pacijenata koji se pregledaju, neki od njih će verovatno biti i zadržani", istakao je Božović. On kaže da je trihineloza opasna jer može da napadne centralni nervni sistem, u zavisnosti od količine u preradđevinama. Može da napadne i mozak, srce i mišiće.

Prvi simptomi su bolovi u ramenom delu i drugim mišićima, povišena temperatura. Božović navodi da, prema nekim informacijama, postoji verovatnoća da zaraženih ima i u drugim gradovima, jer je Zlatibor turističko mesto, ali te podatke će objaviti institut Batut, jer dobija od Zavoda za javno zdravlje podatke sa terena. Božović je apelovao da se osobe sa takvim simptomima odmah jave na pregled, kako bi dobile odgovarajuću terapiju.

(Foto: S. Ćurčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track