VLADIMIR PUTIN: Obnova Sovjetskog Saveza
Foto: AP

BBC ocenjuje

VLADIMIR PUTIN: Obnova Sovjetskog Saveza

Planeta -
Putin je rođen u Lenjingradu i odrastao tokom zlatnog perioda Sovjetskog Saveza. BBC upravo tu vidi želju da napravi državu iz njegovog detinjstva

Ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije krio svoju nameru da povrati rusku moć, ocenjuje novinar BBC-a, navodeći da on od početka svoje vladavine želi da obnovi zlatne godine Sovjetskog Saveza, kakav je bio u njegovom odrastanju.

Podsećajući da je Vladimir Putin, u svom govoru koji je održao 1999. godine, kada je izabran za premijera, izneo plan za skoro sve što je kasnije uradio, uključujući i prekrajanje zemlje, koja je tada bila pred opasnim kolapsom.

Samo 364 dana ranije, Rusija je bila u ogromnim dugovima. Plate u javnom sektoru su kasnije mesecima, ili se uopšte nisu ni isplaćivale. Infrastruktura je bila pred raspadom. Nekada moćna ruska vojska je izgubila rat u Čečeniji, mestu koje ima manje stanovnika nego Rusija vojnika.

"Ne mogu da pomenem sve zadatke koje vlada treba da izvrši u ovom govoru. Ali sam u jedno siguran, nijedan od tih zadataka se ne može izvršiti bez osnovnog reda i discipline u ovoj zemlji", izjavio je tada Putin članovima parlamenta.

Svoju kampanju je započeo u Čečeniji, simbolu ruskog kolapsa, a kako dalje navodi novinar BBC-a, konačno se pojavio čovek koji će, ne samo isplatiti plate i penzije, nego je i spreman da odbrani svoju zemlju. Krajem milenijuma, kada se Jeljcinj povukao, do tada nepoznati premijer je dobio podršku preko 70%.

Foto: AP
Foto: AP

Rat protiv oligarha je bio jasan i kada je Mihail Kodorkovski, jedan od najbogatijih Rusa uhapšen 2003. godine, a njegova naftna kompanija je postala državna.

Putin je nekoliko godina kasnije vratio pojedine sovjetske simbole, odnosno himnu i ambleme, ali je povezao i sa temama od pre nastanka SSSR, između ostalog obnovivši vezu sa crkvom.

Putin je rođen u Lenjingradu, 1952. godine i odrastao tokom zlatnog perioda Sovjetskog Saveza. BBC upravo tu vidi želju da napravi državu iz njegovog detinjstva, odnosno takvu da može poputno nezavisno da se ponaša u svetu. Međutim, kako dalje navode, to je mač sa dve oštrice, jer je SSSR raspao sa razlogom.

Odluka ruskog predsednika da pripoji Krim je brza i impulsivna, navodi BBC, dodajući da ga u tome podržavaju njegovi ljudi koji ga neće upozoriti na dugoročne posledice ovog poteza.

(Kurir/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track