GLUMI SLAVNOG BOKSERA: Slavko Štimac igra Matu Parlova
Foto: Damir Dervišagić

NOVI ZADATAK ZA VELIKOG GLUMCA

GLUMI SLAVNOG BOKSERA: Slavko Štimac igra Matu Parlova

Pop kultura -

Slavku reditelj Aleksandar Švabić poverio da tumači ulogu bokserske legende u novoj predstavi, koja će biti izvedena u avgustu na Brionima

Ulisis teatar Radeta i Lenke Šerbedžije i Bitef teatar pripremaju na Brionima pozorišnu predstavu o bokserskoj legendi Mati Parlovu.

Mladi reditelj i beogradski student Aleksandar Švabić glavnu ulogu poverio je Slavku Štimcu.

- Ekipa je mala i sastavljena od glumaca iz Srbije i Hrvatske. Imamo i glumca iz Amerike, a to je Slavko Štimac. Nestrpljivo čekamo premijeru početkom avgusta - rekao nam je Šerbedžija.

Ekipi se nedavno na probama priključio i Štimac.

- Parlov za mene predstavlja heroja. Predstavi sam pristupio kroz dva modaliteta - prvi su činjenice koje su svima poznate, a drugi ono što je Parlov predstavlja u široj svesti ljudi, gde je postavljen kao mitska ličnost - otkrio je Švabić.

foto: Damir Dervišagić

Pored njega, jedan od glumaca iz Beograda je i mlada zvezda Ateljea 212 Dejan Dedić, koji će takođe na neki način igrati legendarnog sportistu.

- Boks je život. Danas niko od nas i ne izlazi iz ringa. Borimo se s ličnim demonima, lenjošću, nepravdom, iluzijama, okolnostima. Boks, kao i svaka plemenita veština, jer to i jeste bio za vreme Parlova, kaže da smo sami vlasnici svoje sudbine. I kaže - pobedi sebe i bićeš šampion. Mate je upravo to uradio. Ali to je već priča koja je svima poznata. Mate je bio mnogo više od šampiona - mit, legenda, riznica života, a iznad svega čovek. To je upravo tema koju obrađujemo. Mate, kao i svi mi i svi mi kroz Matu - naglašava Dedić.

U podeli su još i Lucija Šerbedžija, Jerko Maričić i Katarina Bistrović Darvaš. Predstavu ćemo nakon premijere u Hrvatskoj videti i na Bitefu.

Priča o Brionima

NIJE TITO BIO LUD

Mladi Dedić prvi put sarađuje sa Šerbedžijom i njegovim teatrom Ulisis.

- Šta reći a da ne zvuči otrcano i opšte. Pogled koji puca ka pučini, gde se, kad je vedro, vide Alpi i Venecija. Ovde je vreme stalo. Ovo svet za sebe. Nije Tito bio lud - iskren je glumac.

Mate Parlov

NAJVEĆI SPORTISTA SVIH VREMENA

Kao amater, Parlov je imao više od tri stotine borbi i samo 30 poraza, kao profesionalac, u 29 mečeva zabeležio je 24 pobede. Pošto je rukavice okačio o klin, završio je ekonomiju i otvorio kafić "Mate" u centru Pule, nastavljajući da se druži sa običnim svetom, za koji je bio i ostao najveća sportska legenda svih vremena. Preminuo je 2008. od posledica raka pluća.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Damir Dervišagić, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track